Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(20:30'da güncellendi)

Çin'de imalat sanayinin daraldığını işaret eden veri sonrasında, ABD hisse senetleri geri çekilerek Dow Jones endeksini bir ayın en düşüğüne gönderirken, ABD Hazine tahvilleri ve altın değer kazandı. Gelişen piyasa hisse senetleri düştü, doğal gaz ralli yaptı.

Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi New York saati ile 12:45'te yüzde 1 aşağıda seyrediyordu, Dow Jones endeksi ise yüzde 1.1 geriledi. Stoxx Europe 600 Endeksi altı yılın zirvesinden yüzde 1 geriledi. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 1 düşerken, Hong Kong'da işlem gören Çin hisselerini içeren endeks yüzde 2.1'lik bir iniş gerçekleştirdi. ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi altı haftanın en düşüğüne geriledi. Türkiye'de merkez bankası, dokuz gündür değer kaybeden liraya destek için, piyasaya doğrudan Döviz satarak müdahale etti. Türk Lirası dokuz gün üst üste düşerek 2001'den bu yana en uzun süreli kayıp dönemini yaşadı. ABD'de doğal gaz yüzde 1.9 sıçrarken, altın altı haftanın zirvesine tırmandı.

Overland Park, Kansas'ta Mutual Fund Store'un şef yatırım yetkilisi Chris Bouffard, "Çin son 10 ya da 15 yıldır büyüme öyküsünün en iyi bölümüydü ve aniden daralma görmeye başlıyoruz," dedi ve "Piyasa katılımcıların bu duruma alışmaları biraz zaman alacak. Diğer belirsizliklerin büyük bölümü masadan kalktı ve bu yüzden şimdi insanlar tekrar makro yerine mikro konular üzerinde odaklanmaya başlıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Çin'de HSBC Holdings Plc ve Markit Economics'in açıkladığı öncü imalat sanayi satınalma yöneticileri endeksi (PMI), bu ay sanayi üretiminin daralabileceğini işaret ederken, Çin Merkez Bankası nakit darlığını gidermek için bugün de piyasaya para verdi. Euro Bölgesi'nde imalat kesimi ve hizmet sektörü endeksleri beklenenden daha fazla genişledi. ABD'de bugün açıklanan işsizlik başvuruları verisi altı haftanın en düşük seviyesi yakınında tutundu ve tatil döneminin ardından işten çıkarılmaların azaldığını işaret etti.

(20:30'da güncellendi)