Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:35'te güncellendi)

Euro, Euro Bölgesi'nde satın alma yöneticiler imalat endeksinin 2.5 yılın en yüksek düzeyine tırmanmasının ardından bölgede büyümenin hız kazandığına yönelik iyimserliğin artmasıyla, dolar karşısında 3 ayın en büyük sıçramasını yaptı.

Dolar, ABD verileri ardından düşük seyrine devam etti. Euro 16 önemli para biriminin 13'ü karşısında güçlenirken, en büyük kazancını emtia üreticisi ülke paraları ve Güney Kore wonuna karşı elde etti. Güney Afrika randı, dolar karşısında 5 yılın en düşük düzeyine gerilerken, Kanada ve Avustralya dolarları da zayıfladı.

İmalat ve hizmet verilerinin Euro Bölgesi'nde toparlanmanın hız kazandığına işaret ettiğini söyleyen Londra'daki Rabobank International'ın kıdemli Döviz stratejistlerinden Jane Foley, euronun görünümünün pozitif olduğuna dikkat çekerek, "1.3550 dolar'daki temel direnç seviyelerinden birinin kırılması da destek oldu" yorumunda bulundu.

Euro dolar karşısında yüzde 0.7 prim yaparak New York saatiyle 08:37'de 1.3643 dolar oldu ve 22 Ekim'den bu yana en dik artışı kaydetti. Euro yen karşısında ise yüzde 0.3 prim yaptı ve 141.97 yen seviyesine geldi. Yen dolar karşısında yüzde 0.4 zayıflayarak 104.07'den işlem görüyor.

Bloomberg Korrelasyon Ağırlıklı Endeksleri'ne göre, euro, bölgenin resesyondan çıkması ve borç krizinin uzaklaşmaya başlamasıyla geçtiğimiz yıl yüzde 6.8 değerlendi. Dolar 2013'te yüzde 4 güçlenirken, yen yüzde 13 düştü.

(16:35'te güncellendi)