Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

(18:10'da güncellendi)

Merkez Bankası'nın Döviz piyasasına doğrudan satış yaparak müdahale ettiği belirtildi.

Bankacılık çevreleri, Merkez Bankası'nın dövizdeki volatilite ve hızlı yükselişin ardından doğrudan satış yaparak müdahale ettiğini ve müdahalesini kademeli olarak sürdürdüğünü belirtiyorlar.

Dolar-TL kurunun sabahtan itibaren ard arda rekor kırması ve 2,30'a yaklaşmasının ardından Merkez Bankası'nın müdahale ettiği kaydediliyor. Merkez Bankası'nın müdahalesi TSİ 11:20 civarında başladı.

Merkez Bankası böylelikle Ocak 2012'den bu yana ilk kez doğrudan müdahalede bulundu. Müdahale miktarının 2,5-3 milyar dolar gibi bir montanda olduğuna dikkat çekiliyor.

Merkez'in müdahalesi sonrası, Euro-dolar 2,2620, euro-TL 3,0850 ve sepet kur 2,6737 seviyelerine kadar geriledi.

Kurlar müdahalenin ardından bir miktar toparlandı ve dolar-TL kuru akşam saatlerinde 2,3029, euro-TL 3,1511 ve sepet kur 2,7252 seviyelerine çıkarak rekorlarını daha da yukarı taşıdı.

Merkez Bankası güniçinde ara verdiği müdahaleye akşam saatlerinde yeniden başladı.Bu müdahale sonucu dolar-TL 2,29 civarına, euro-TL 2,1320'ye ve sepet kur 2,7130 seviyelerine indi.

Global Menkul Değerler Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede, "Merkez Bankası doğrudan müdahalede bulundu. Piyasa çok sığ ve volatil. 2,30 civarından gelen satışlar sonucu kur 2,27'nin altına indi. Piyasanın sığ ve volatil olmasından dolayı müdahale fazla etkili olmayabilir" dedi.

Işık FX Uluslararası Piyasalar Uzmanı Hakan Tunçkol, Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede, "Merkez volatiliteye de müdahale ediyor olabilir, ancak 2,30 yakınlarında müdahalenin başlaması seviyeyi koruma müdahalesi izlenimini de yaratıyor. Müdahale yeterli olmazsa, devam edebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Anadolu Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Kamelya İşler, Bloomberg HT'ye telefon yoluyla yaptığı değerlendirmede, "İlk algı müdahalenin seviyeye yönelik olduğu şeklindeydi. 2,30'a yaklaşınca müdahale olması bu görüşü güçlendirdi. Somut sebep olmamasına karşın sert bir hareket yaşadık. Önceki deneyimlerimizden biliyoruz ki doğrudan müdahaleler çok da net sonuç vermiyor. Bu nedenle bu müdahale mesaj amaçlı olabilir. Merkez müdahaleyi keserse yukarı hareket devam eder. Açıklamalara ve alt başlıklara bakmak gerek" dedi.

(18:10'da güncellendi)