Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

(13:50'de güncellendi)

Döviz piyasası dün oldukça volatil ve hareketli bir gün yaşadı. Dolar ve Euro TL karşısında ard arda rekor kırarken, bu iki para biriminden oluşan sepet kur da tarihinin en yüksek seviyelerine çıktı.

Merkez Bankası dün, dolar-TL'nin sabah saatlerinde hızlı bir yükselişe geçmesi ve 2,30 seviyesine yaklaşmasının ardından, iki sene sonra ilk kez piyasaya doğrudan döviz satışı yoluyla müdahale etti.

Bu müdahalenin ardından kur 2,27 seviyesinin altına düştü. Ancak bu seviyede kalıcı olmadı ve yeninde yükselişe geçti.

Kademeli olarak yükselen dolar-TL kuru, akşam saatlerinde 2,30 seviyesini aşarak 2,3029'a kaedar çıktı ve rekorunu daha da yukarıya taşıdı.

Bunun ardından Merkez Bankası akşam saatlerinde bir kez daha piyasaya geldi ve bunun sonucu dolar 2,30 liranın altına indi.

Bu gelişmelerin ardından dolar-TL güne 2,2950 civarında başladı ve bu seviyelerde yatay seyrediyor.

Dün ayrıca Euro-TL kuru da önce 3,1342 ve akşam saatlerinde 3,1511 seviyelerine çıkarak üst üste rekor kırdı. Sepet kur 2,7252 ile tarihinin en yüksek seviyesine çıktı.

Müdahale sonrası euro-TL 2,14 civarına ve sepet kur 2,72'nin altına indi.

Bankacılar Merkez Bankası'nın dünkü müdahalelerde 3 ila 4 milyar dolarlık bir satış yapmış olabileceğini kaydediyorlar.

Merkez Bankası dün yaptığı açıklamada, müdahalenin sağlıksız fiyat oluşumundan dolayı yapıldığını ve müdahale miktarının 15 gün sonra açıklanacağını duyurdu.

Ancak sakin seyrin ardından yeniden yükselmeye başlayan dolar, 2,3360 ile bugün de rekor seviyeye yükseldi.

Dolar-TL'ye paralel olarak, euro-TL ve sepet kur da rekor seviyelere ulaştı. Euro-TL 3,2069'a çıkarken, sepet kur 2,7705'e ulaştı.

TEB Yatırım Araştırma Müdürü İbrahim Usul, Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede, "Dün Merkez Bankası ikinci yarıda aktif oldu. Kurda hareketlilik sürüyor. Bugün biraz düşüş oldu, ancak yeniden yükseldi. Oynaklık sürerse, Merkez Bankası bugün de müdahale edebilir. Piyasa bugün ek parasal sıkılaştırma (EPS) bekliyordu. Ancak bu olmayınca kur yükseldi. Merkez Bankası'nın EPS'yi daha sık kullanmasını bekliyoruz. Zira diğer tedbirler olmaksızın doğrudan müdahale devam ederse, Merkez Bankası'nın rezervleri zayıflar" dedi.

Usul, "Dün merkez Bankası, grafiklere bakıldığında 2,30 yakınında müdahale etmesine karşın, oynaklığa karşı müdahale etmiş gibi göründü. TL aşırı satım durumuna geldi. Teknik analize baktığımızda, TL'nin toparlanabileceğini görüyoruz. Yukaırda diren 2,33'te, düşüş olursa 2,25-2,27 bölgesine bir düzeltme olabilir. 2,33 kırılırsa, sonraki direnç 2,35'te" yorumunda bulundu.

ALB Menkul Değerler Risk Yönetimi Uzmanı Yankı Önen, Bloomberg HT'ye yaptığı yorumda, "Dün merkez Bankası'jın 3 milyar dolar sattığı söyleniyor. Fazilerle desteklenmezse satışlar etkili olmaz. TL'nin düşeceği beklentisi var. Kimse dolar satmıyor. Merkez Bankası yavaş kaldı ve bir adım geriden geliyor. Öne geçmesi gerek" dedi.

(13:50'de güncellendi)