Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Komisyonu'nun çalışmasına göre, borç krizinin Euro Bölgesi'ni vurmasından bu yana yolsuzluk arttı ve Avrupa Birliği'ne vergi kazançları ve yabancı yatırımlarda 120 milyar euro kaybettirdi.

Financial Times gazetesinin haberine göre artan yolsuzluk, şirket faaliyetleri üzerinde zarar verici bir etkiye sahip. Komisyonu'nun çalışması, devlet ihalelerine katılan şirketlerin üçte biri, yolsuzluktan ötürü ihalelerden kaçındığını gösterdi.

AB ülkelerinin siyasetçiler ve şirketler arasındaki çıkar çatışmasını giderme konusunda başarısız olduğunu ortaya koyan Komisyon raporu, bloğun, iş yapmak için nispeten daha temiz olduğu imgesine zarar verebilir.

Anket katılımcılarının yüzde 69'u rüşvet ve siyasi bağlantıların kötüye kullanılmasının, bazı devlet hizmetlerine ulaşmanın en kolay yolu olduğunu düşünüyor.

Diğer tarafta Brüksel'deki reform çabalarına rağmen, borç krizindeki ülkeler, yolsuzlukla uğraşmaya devam ediyor. Anket, Yunanistan, İtalya ve İspanya'daki şirketler yolsuzluğun ülke geneline yayıldığını düşünüyor.