Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kurumsal kazançlar ve fabrika siparişlerinin Aralık'ta beklentinin altında düşmesiyle New York Borsası yükseldi; Standard&Poor's 500 Endeksi Haziran'dan bu yanaki en sert düşüşünden sıçradı.

Fast-food şirketi Yum! Brands Inc., beklentinin üzerinde kâr açıklamasının ardından yüzde 8.9 tırmandı. Michael Kors Holdings Ltd., lüks ürün üreticisi şirketin kâr ve satış tahminlerini yükseltmesi sonrasında yüzde 17 ralli yaptı. Pfizer Inc., analistlerden birinin not yükseltmesi üzerine yüzde 2.8 değerlendi.  J.C. Penney Co., aynı mağaza satışlarının analistlerin tahminlerinin altında artış kaydetmesi üzerine 1980'den bu yana en düşük seviyesine geriledi.

S&P 500 Endeksi yüzde 0.8 kazançla 1,755.209 puandan, Dow Jones Endeksi de yüzde 0.5 artışla 15,445.24 puandan kapandı. Amerikan borsalarında 7.6 milyar hissenin el değiştirmesiyle işlem hacmi 3 aylık ortalamanın yüzde 21 üzerine çıktı.

Ekonominin hâlen tam toparlanmadığını ancak kazançların iyi olduğunu söyleyen Rehmann Financial'ın kıdemli portföy yöneticisi Ethan Anderson, "Tüm bunlar bir araya getirildiğinde ben işlerin kötü gittiği izlenimi almıyor. Oldukça sağlıklı bir geri çekilme yaşıyoruz" dedi.

İmalat endeksinin beklentinin üzerinde gerileyerek dünyanın en büyük ekonomisinin gücüne ilişkin endişelere neden olmasıyla S&P 500 Endeksi önceki gün yüzde 2.3 düşmüştü. Hisseler 15 Ocak'daki rekorlarından yüzde 5.8 düştü.