Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Güç, kuvvet ve dayanıklılık gerektiren savaş sanatı sayokan kireçlenme hastalığına "şifa olsun" diye başlayan ve yardımcı antrenörlüğe yükselen Allahverdi Pezük, 80 yaşına rağmen görenlere "Maşallah" dedirtiyor.

Pezük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dizlerindeki kireçlenme için doktor tavsiyesiyle tekvando ve karate kurslarına başvurduğunu ancak yaşı nedeniyle kabul edilmediğini, bunun üzerine Aybar (eğitimci) Murat Çekiç sayesinde sayokanla tanıştığını anlattı.

Sayokanda her sporcunun yaşına ve performansına göre farklı eğitim programların bulunduğunu belirten Pezük, kendisinin de Basagar Alplik (B) programında, herhangi bir saldırıda kendisini korumaya yönelik eğitim aldığını söyledi.

Yaklaşık 7 yıldır sayokana gönül veren Pezük, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sağlığıma katkısı nedeniyle sayokanı tercih ettim. Benim yaşımdaki insanlar, dizlerindeki rahatsızlıkları sebebiyle sandalyelerde ibadetlerini yaparken, eğilip kalkamazken, koşamazken ben, bu spor sayesinde rahatlıkla ibadetimi yapıyorum, eğilip kalkabiliyorum, koşabiliyorum, rampa çıkabiliyorum, at binebiliyorum, Buradan benim yaşımdaki insanlara sesleniyorum; (Bu spor, rahatsızlıkları olanlar için çok ideal)."


- "Görevimi yapmaya hazırım"

Pezük, zamanla beyaz, mavi, sarı, kırmızı, 4 renkli ve siyah kuşak seviyelerini geçtiğini belirterek, orak, tırpan, burgu, kanca yumruk, Osmanlı tokadı, 4 hilal, ok yumruk gibi vuruş tekniklerini antrenmanlarda çalışıp, katıldığı yarışmada yardımcı aybar (yardımcı antrenör) seviyesine geldiğini söyledi.

Bu yaşında 2. san seviyesine gelmeyi başaran Pezük, "Şu an yardımcı aybar olarak Türkiye'nin dört bir yanında görev yapmaya hazırım. Ancak 3. san'a yükseldikten sonra görevimi tam anlamıyla yapacağım. Şimdilik Murat Aybar'ımın yanında yer alıyorum. Bu spora katkıda bulunmak, kendimi geliştirmeyi düşünüyorum" dedi.

Gayretleri sonucunda iki oğlunun da Sayokan'ı öğrendiğini dile getiren Pezük, "Büyük oğlum, siyah kuşak seviyesine geldi. İnşallah bu sporda gelişir. Aldığımız dersleri evde tekrar ediyoruz, evlatlarım öğrendiklerini birbirleri üzerinde uyguluyorlar" diye konuştu.

Türk savaş sanatı sayokanın, dünyanın 27 ülkesinde yapıldığını kaydeden Pezük, "Bu yaşlıdır, bu spor yapamaz diye bir şey yok. 80 yaşındayım ve sayokanda en yaşlı sporcu benim. Sayokan, yaşlılar için ideal bir spor" ifadelerini kullandı.


- Sayokan

''Savaşçının yolu ve kanı'' ifadesinden oluşturulan sayokan, ilk Türk savaş sanatı olma özelliğini taşıyor. Her yaşta yapılabilen sayokanda, 9 aylık eğitimle savaş sanatının tüm teknikleri öğreniliyor.

Sayokanda her bir seviyede farklı kuşak bağlanıyor. Manas Kapısı'na beyaz kuşakla başlanırken, Toy Kapısı'nda gökçin (mavi) kuşak, Kunt Kapısı'nda sarı kuşak, Mamak Kapısı'nda alçin (kırmızı) kuşak, Kazan Kapısı'nda da 4 bulung denilen içerisinde beyaz, mavi, sarı ve kırmızı renklerin olduğu kuşak kullanılıyor.

Bu kuşaklardan sonra siyah kuşağa geçiliyor ve istenirse antrenörlüğe devam ediliyor.