Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Sabancı Holding Perakende ve Sigorta Grup Başkanı Haluk Dinçer, Türkiye'nin ekonomik büyümesinde aşağı yönlü, kurlarda, faizlerde ve enflasyonda ise yukarı yönlü risk görülme ihtimali olduğunu belirterek, "Ancak bunlar konjonktürel gelişmeler. Sabancı Topluluğu olarak Türkiye'nin potansiyeline ve dinamizmine inancımız tam. Bu nedenle de şirketlerimizin 2014 hedeflerinde herhangi bir revizyon yok" dedi.

TeknoSA'nın 2013 yılında yarattığı değer ile 2014 yılı hedeflerinin paylaşıldığı toplantı, Sabancı Holding Perakende ve Sigorta Grup Başkanı Haluk Dinçer ve TeknoSA Genel Müdürü Necil Oyman'ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Haluk Dinçer, toplantıda yaptığı konuşmada, gelecek dönemde global ekonomideki büyümenin gelişmiş ülkelerdeki ekonomik büyümenin hızlanmasıyla daha da artmasını öngördüklerini söyledi.

Türkiye'de ise tüm gelişmekte olan ülkelerde olduğu gibi kısa dönemde Fed politikalarına bağlı olarak dalgalanmaların yaşanma ihtimali bulunduğunu belirten Dinçer, büyüme hızındaki yavaşlama ihtimaline rağmen Türkiye'nin cazibesini koruyacağını ifade etti.

Türkiye için 2014'ün belirsizliklerle dolu zor bir yıl olacağını dile getiren Dinçer, "Büyümede aşağı yönlü, kurlarda, faizlerde ve enflasyonda ise yukarı yönlü risk görülme ihtimali var. Ancak bunlar konjonktürel gelişmeler. Biz işlerimize her zaman uzun vadeli ve stratejik bakıyoruz. Sabancı Topluluğu olarak Türkiye'nin potansiyeline ve dinamizmine inancımız tam. Bu nedenle de şirketlerimizin 2014 hedeflerinde herhangi bir revizyon yok" diye konuştu.

Dinçer, Türkiye perakende sektöründe 2014 yılında yüzde 15'lik büyüme beklediklerini, bununla beraber teknoloji ürünleri pazarında ise bazı zorlayıcı gelişmelerin olacağını söyledi.

Özellikle taksit sayısına getirilen sınırlamaların sektörde olumsuz etkileri olacağını, ancak bu durumun yılın ortalarına doğru yeni bir dengeye kavuşacağını anlatan Dinçer, bu yıl elektronik perakende sektörünün yüzde 8 civarında büyümesini öngördüklerini kaydetti.

Haluk Dinçer, TeknoSA'nın 2013 yılında sektör büyümesinin üzerinde bir performans gösterdiğini belirterek, "Yüzde 27'lik bir oranla büyüyen TeknoSA 2013 yılını 3 milyar lira ciro ile kapattı. Teknoloji perakende pazarının yüzde 38'ine sahip olduk. 2014 yılında ise satış alanımıza yaklaşık 30 bin metrekare ekleyip, 1.500 yeni istihdam oluşturmayı ve yıl sonunda 4 milyar liralık ciro büyüklüğüne ulaşmayı hedefliyoruz" dedi.

TeknoSA'nın 2014 yılında, dijitalleşmenin sağladığı olanaklarla bütün kanalların entegre çalışmasına imkan veren çoklu kanal stratejisine odaklanacağını vurgulayan Dinçer, bu çerçevede hem mağazalaşma yatırımlarına hız vereceklerini hem de online kanalda büyüyeceklerini ve çoklu kanal yapılanması için 60 milyon lira yatırımı hayata geçireceklerini söyledi.

Dinçer, TeknoSA'nın 2012 yılında halka açılırken 7,75 lira olan hisse değerinin, 2013 yılında yüzde 69'luk artışla 12,75 liraya ulaştığını kaydetti.

- "Şirketlerimizin bütçe hedefleri aynen korunuyor"-

Dinçer, bir soru üzerine, "17 Aralık süreci ülkede bir siyasi belirsizlik yarattı ve ülkenin risk primini artırdı, bu da kurlara ve faizlere yansıdı. Halen de bu belirsizlik sürüyor. Bunun pazara etkisine yönelik herhangi bir tahminde bulunmamız mümkün değil. Bir belirsizlik içerisinde işlerimiz yöneteceğiz. Bütçe hedeflerimiz bu belirsizliklerin ortaya çıktığı dönemden önce yapıldı. Şu an şirketlerimizin bütçe hedefleri aynen korunuyor. 17 Aralık'tan sonraki dönemdeki dalgalanmalar ve belirsizlikler dolayısıyla hedeflerimizi revize etmiş durumda değiliz; bir dönem geçmesi ve tam olarak ne olduğunu anlamamız lazım" açıklamasını yaptı.

2023 yılında Avrupa'nın en büyük üç elektronik perakendecisi olma vizyonundan hareketle yurt dışındaki fırsatlara da baktıklarını belirten Dinçer, bugüne kadar böyle cazip bir fırsat bulamadıkları için şu anda bir adım atmadıklarını ifade etti.

"TeknoSA hisse yatırımcılarına temettü vermeyi düşünüyor musunuz?" sorusuna ise Dinçer, "Temettü konusu, Yönetim Kurulu'nun Genel Kurul'a önerisiyle oluyor. Yönetim Kurulu da bu senenin 4. çeyrek sonuçlarının açıklandığı 17 Şubat ve sonrasında böyle bir öneride bulunabilir. Genel Kurulumuzu da Mart sonunda yapacağız" yanıtını verdi.

TeknoSA'nın ikincil halka arzıyla ilgili Sabancı Holding bünyesinde bir plan olmadığını aktaran Dinçer, TeknoSA'nın finansal kaynaklarının güçlü olduğunu ve yatırımlarını kendi öz kaynaklarıyla yapabilecek durumda olduğunu da sözlerine ekledi.

- "Olmadığımız 4 ilde de 2014'te mağaza açmayı hedefliyoruz"-

TeknoSA Genel Müdürü Necil Oyman ise Türkiye'de tüketici elekroniği pazarının 2013'ü yüzde 23 büyüme ile kapattığını, 2014 yılında ise yüzde 8'lik bir büyüme beklediklerini aktararak, "TeknoSA'da 2013 yılında 2012'ye göre akıllı telefon cirosu yüzde 114, tablette de yüzde 192 seviyesinde bir büyüme yakaladı" dedi.

TeknoSA'nın geçen yılki yatırımlarının yüzde 31 artışla 55 milyon liraya ulaştığına işaret eden Oyman, "Kesintisiz müşteri deneyimi için 2013 yılında çoklu kanala yatırım yapmaya başladık. 2014'te de buna odaklanacağız. Tüketicilerin yüzde 60'ının TeknoSA mağazasına gelmeden önce web sitemizde ürünlerimizi incelediğini tespit ettik. Ayrıca, çoklu kanalda alışveriş yapan müşterilerin yıllık cirosu, tek kanalı tercih edenlerin cirosunu 3 katı olurken, alışveriş sıklığı ise 2 katı çıkıyor" ifadelerini kullandı.

Oyman, 2014 yılında 30 bin metrekarelik mağaza yatırımlarının kesinleştiğini, Türkiye çapında olmadıkları 4 ilde de bu sene mağaza açmayı hedeflediklerini belirtti.

teknosa.com'un performansına da değinen Oyman, "2013 yılında siteden satışlarımız 2012 yılına göre, 2,3 kat büyüdü. Toplam ziyaret sayımız 2012'ye kıyasla yüzde 80 artış yakaladı. teknosa.com'un cirosu toplam TeknoSA cirosu içinde yüzde 7 paya sahip. 2015 yılında teknosa.com'un 5 kat büyümesini hedefliyoruz" diye konuştu.

teknosa.com'u nüfusa göre en çok ziyaret edilen ilin mağazalarının bulunmadığı Şırnak olduğunu aktaran Oyman, mobil kanaldaki trafikte de 2012 yılına göre 4,5 kat artış olduğunu ve mobil satışların online cironun yüzde 6'sını oluşturduğunu ifade etti.

TeknoSA Turuncu Kart üye sayısının geçen yıl sonu itibariyle 3,8 milyon kişiye ulaştığına dikkati çeken Oyman, 2014 yılında bu sayıyı 5 milyona çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Oyman, 2014'te yeni teknolojilerin pazara hareket katacağını belirterek, giyilebilir teknolojilerin başı çekeceği bu ürünler arasında yeni melez ürünler, sese ve harekete duyarlı cihazlar, yeni nesil televizyonlar ve dijital sağlık cihazlarının yer alacağı öngörüsünde bulundu.

- "1 Şubat'ta gelen düzenleme cep telefonu satışlarında durgunluk yarattı"-

"Taksit sınırı sonrasında hediye kartları gibi by-pass yöntemlere nasıl bakıyorsunuz?" sorusuna Oyman, "Sektörün çözümünün bu olmadığını düşünüyoruz. Biz 1 Şubat'tan itibaren özellikle cep telefonu satışında sıfır taksitle söylenen kuralları uyguluyoruz" yanıtını verdi.

Geçen yıl Ocak ayında sattıkları cep telefonu sayısının 2014'ün Ocak ayında yüzde 125 arttığını aktaran Oyman, 1 Şubat itibariyle gelen yeni düzenlemelerin cep telefonu satışlarında bir durgunluk yarattığını ancak Şubat ayının ikinci yarısında ve Mart ayında yeniden artışın yakalanacağını düşündüklerini söyledi.

Teknoloji marketler olarak yeni düzenlemelerle cep telefonuna taksit yapamadıklarını, ancak GSM operatörlerinin kontrat, sözleşme ya da taahhütle taksitli cep telefonu satabildikleri bir modelleme olduğunu belirten Oyman, "Sektör olarak bunun haksız rekabete yol açtığı yönünde görüşümüz var. Daha şeffaf bir şekilde her kanalda aynı uygulamanın olmasını bekleriz" değerlendirmesinde bulundu.

Konsolidasyona ilişkin bir soruyu ise Oyman, TeknoSA'nın sektörde konsolidasyon yapan ilk şirket olduğunu hatırlatarak, "Burada, TeknoSA'ya yaratılacak değer son derece önemli. Biz bu konuda çok titiz çalışıyoruz. İlla satın alma için satın alma yapmıyoruz. TeknoSA organik büyümede son derece başarılı sonuçlar verdi. İnorganikte de eğer iyi bir fırsat çıkarsa mutlaka TeknoSA en önemli takip eden kurumlardan birisidir. Fakat bunun TeknoSA'ya yaratacağı değer bizim için ilk plandadır" şeklinde yanıtladı.

Oyman, 2014 yılında beyaz eşyada daha agresif olmayı planladıklarını da sözlerine ekledi.

AA