Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

(10:33'te güncellendi)

 

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's, Türkiye'nin "durağan" olan not görünümünü "negatif" seviyesine düşürdüğünü açıkladı.

S&P, Türkiye'nin BB+ olan kredi notunu ise korudu.

Kurumdan yapılan açıklamada Türkiye'nin net dış finansman ihtiyacını kapsayan rezervlerin azalmasının kredi zayıflığı yarattığı belirtilerek, "Türkiye'de sert ekonomik iniş riskinin arttığını görüyoruz" denildi.

S&P ayrıca, Türkiye için temel senaryolarında 2014-2015 için pozitif büyüme öngörüsünün sürdüğünü bildirirken, aynı dönem için ortalama büyüme projeksiyonunu yüzde 3.4'ten yüzde 2.2'ye indirdi.

Merkez Bankası'nın bağımsızlığına yönelik sınırlamanın ekonomi için risk yaratacağını ifade eden S&P raporunda, "Türkiye'nin politik ortamı daha az öngörülebilir hale geliyor" denildi.

S&P Türkiye'nin net dış finansman ihtiyacı kapsamında azalan rezervlerinin kredi zayıflığı gösterdiği, Türkiye'nin politika ortamının daha az öngörülebilir hale geldiğini ve bu durumun ekonominin esnekliği ve uzun vadeli büyüme potansiyeline baskı yaratabileceğini bildirdi.


Türkiye için temel senaryolarında 2014-2015 için pozitif büyüme öngörüsünün sürdüğü bildirilen açıklamada, söz konusu dönemde ortalama büyüme tahmininin yüzde 3,4'ten yüzde 2,2'ye düşürüldüğü dile getirildi.


Açıklamada, 2013'ün büyük bir bölümünde özel yatırımların hiç ilerleme kaydetmediği ifade edilerek, şunlar kaydedildi:


"Büyüme de kredilerden kaynaklanan özel tüketime ve ılımlı bir büyüme hızına sahip olan mali şartlara bağlı olarak gelişti. Türkiye'de 2014 ve 2015 yıllarında dış fonlama daha pahalı olacak. Döviz rezervleri de düşüş gösterecek. Bu durum toplu talep ile toplu üretimi birleştirebilir ve böylece cari açığın Gayrisafi Yurtiçi Hasıla'ya (GSYH) olan oranını yüzde 2,9'a düşürebilir. Bizim değerlendirmemize göre, 2007'den bu yana dışarıdan finanse edilmiş kredilerin çoğu içerdeki hizmet sektörüne ve KOBİ'lerin gelişimi için kullanıldı. Düşük gerçekleşen büyüme de bu kredileri en son kullanan KOBİ'lerin kredibilitesinin nasıl olduğunu göstermektedir. Türk bankacılık sisteminin varlık kalitesi düşerse ,yabancı kreditörlerin Türk finansal kurumlarına sağlayacakları krediler daha fazla olacaktır. Net kamu borcunun GSYH'a olan oranınının 2015 yılında yüzde 34'ün altında olmasını bekliyoruz."


Açıklamda, Türkiye'de GSYH'ın kamu borcuna olan oranının daha yüksek faiz oranlarıyla yükselmeyeceği dile getirilerek,daha düşük beklenen iç talebin kamu gelirlerini etkileyeceği, ayrıca 2014 yılında kamu açığının GSYH'a olan oranının da yüzde 3'e doğru genişleyeceği öngörüsünde bulunuldu.


İhracattaki büyüme hacminin gelecek 4 yılda yüzde 5 olacağı belirtilen açıklamada, dalgalı döviz kurunun da orta vadede ihracatın güçlü büyümesini sağlayabiyeceğine işaret edildi.


Açıklamada, TCMB'nin faiz oralarını yükselterek sermaye çıkışları üzerinde devam eden baskılara cevap verdiği vurgulanarak, "Zayıf TL, TCMB'nin 2014 yılındaki yüzde 5 enflasyon hedefini kaçırma olasılığı beklentilerimize katkıda bulundu" ifadesi kullanıldı.


S&P'nin Türkiye'de dış kaynaklı kırılganlıklar gördüğü dile getirilen açıklamada, "Dış net borcun cari hesaba olan oranı yüzde 135 oranında olacak. Türkiye'nin notunu 12 ay içerisinde 3'te 1 ihtimalle düşürebiliriz. Tetikleyici unsurlar Türkiye'nin dış görünümünü zayıflatabilir. Gözlemlerimize göre kurumsal ve idari standartlar zayıfmamış durumda. Ödemeler dengesi ya da büyümeyle ilgili şok bir durum yaşanabilir. Bu durum finansal sektördeki istikarı da olumsuz yönde etkileyebilir. Türkiye'nin mali ve parasal politikaları büyüme üzerindeki dengeleri desteklerse Türkiye'nin derecelendirmesindeki aşağı yönlü riskler azalabilir" değerlendirmeleri yapıldı.


- Fitch, Moody's ve JCR, Türkiye'ye yatırım yapılabilir kredi notu vermişti



Fitch, 5 Kasım 2012 tarihinde Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para cinsinden kredi notu BB+'dan BBB-'ye yükseltmişti. Daha sonra Moody's, 16 Mayıs 2013 tarihinde Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para cinsinden "Ba1" ile "yatırım yapılabilir" seviyenin bir basamak altında olan kredi notunu bir basamak artırarak "yatırım yapılabilir" seviye olan "Baa3"e yükseltmişti.


Uluslararası Japon kredi derecelendirme kuruluşu Japan Credit Rating Agency (JCR) de 23 MAyıs 2013 tarihinde Türkiye'nin kredi notunu "BB"den, "BBB-"ye, "yatırım yapılabilir" ülke seviyesine yükseltmişti.


Öte yandan yine Mayıs 2013'te Kanada kaynaklı uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Dominion Bond Rating Services'in (DBRS), Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para birimi cinsindenkredi notunu BBB-"yatırım" seviyesi (investmentgrade) olarak belirlemişti.


S&P, 27 Mart 2013 tarihinde Türkiye'nin uzun vadeli kredi notunu BB'den, BB+'ya yükseltmiş ve not görünümünü görünüm durağan olarak korumuştu.

 

(10:33'te güncellendi)