Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kredi büyümesini kontrol altına almak için Çin'in finansal sistemindeki likiditeyi yöneten Çin Merkez Bankası, para piyasası oranlarındaki makul ölçüdeki volatilitenin tolere edilmesi gerektiğini savundu.

4. çeyrek para politikası raporunu yayınlayan Çin Merkez Bankası, "Likiditedeki iniş çıkışlar kontrol altına alınıp, kredi büyümesini azalttıkça, para piyasası oranları da bunu yansıtacak" dedi.

Çin'de göstergo repo oranı Haziran'da  gölge finans sistemi ile ilgilenen merkez bankasının bankalararası piyasalardaki nakit sıkışıklığını gidermekten kaçınmasıyla tırmandı. Çin Merkez Bankası, yeterli likidite olduğundan emin olmak için munzam karşılık oranı ve kısa vadeli kredi imkanları gibi araçları kullansa da, yalnızca yatırım ve borç üzerine kurulu bir büyüme modeline finansal destek vermeyeceğini dile getirdi.

Çin Merkez Bankası'nın raporunda, "Son yıllarda yerel hükümetlerin aşırı boyuttaki borçlanma ve inşaat faaliyetleri, Çin ekonomisindeki riskleri artırdı. Böyle bir büyüme model, borçların artmasına ve özellikle küçük ölçekli şirketlerin kredilerinin kısıtlanmasına neden olabilir" ifadeleri kullanıldı.

Rapora göre PBOC'nin Haziran'daki nakit sıkışıklığına karşı attığı önlemler başarılı bir şekilde yıl sonuna doğru büyümeyi hedeflere yakın düzeye taşıyacak şekilde para ve kredilerdeki aşırı genişlemeyi kontrol altına aldı.

Çin'in en geniş kapsamlı para arzı göstergesi olan M2 Aralık'ta bir yıl öncekinden yüzde 13.6 artarken, Mayıs'taki düzeyin yüzde 15.8 altında kaldı. Hükümet 2013'e ait M2 büyümesi için yüzde 13 hedef koymuştu.