Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Merkez Bankası'nın rekor düzeydeki parasal genişlemesi, Fed'inkinin yanında küçük kalarak, yenin bu yıl değerlenmesinin ardından BOJ Başkanı Haruhiko Kuroda'nın hâlen teşvikleri genişletmek için yeterli alana sahip olduğunu gösterdi.

BOJ'un Nisan 2013'te başlattığı tahvil alım programı, şimdiden 2008'deki finansal krizdeki düzeyinin 2 katının üzerine çıkan para tabanında büyümeye neden oldu. Diğer taraftan bu rakamlar ABD'nin para arzını ikiye katlamış olan Fed'in parasal genişleme programının gerisinde kaldı. Yen, diğer paralar karşısında da dolar karşısında olduğundan daha fazla güçleniyor.

Mizuho Securities Co.'nun Tokyo'daki piyasa ekonomistlerinden Toru Suehiro, "Eğer BOJ enflasyon hedefine ulaşmak istiyorsa, yeni daha çok zayıflatmalı. Bu da teşviklerin artırmasını gerektirecek. ABD'ye kıyasla para tabanının büyüme hızı o kadar yüksek" değerlendirmesinde bulundu.

Yenin dolar karşısında 2013'te yüzde 18 ile G-10 paraları arasında en sert düşüşü kaydederek, ithal enerji maliyetini tırmandırmasıyla, Japonya'da çekirdek TÜFE Aralık'ta yüzde 1.3 düzeyinden 5 yılın en yükseğini kaydetti. Yen, geçtiğimiz ay gelişen piyasalardaki sert düşüşün etkisiyle yüzde 3.2 güçlendi.

BOJ Başkan Yardımcısı Kikuo Iwata geçtiğimiz hafta merkez bankasının yüzde 2 enflasyona ulaşmak için politikasında gereken düzenlemeleri yapacağını söyledi. Bloomberg'in geçtiğimiz ayki anketine katılan ekonomistlerin hepsi aylık tahvil alımlarının 7 trilyon yen genişleyeceğini öngörürken, 35 anket katılımcısının yalnızca 2'si merkez bankasının 2 yıl içinde enflasyon hedefine ulaşmasını bekliyor.

BOJ'un genişleme programının, bir zamanlar zayıf dolar politikası olarak adlandırılan, Fed'inki ile kıyaslandığında güçlü olmadığını söyleyen Suehiro, "Aynı zamanda ek tahvil alımları da merkez bankasının, hükümet harcamalarını finanse ettiği endişelerini artıracak. Bu anlamda yapabilecekleri sınırlı" dedi.