Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed'in yeni başkanı Janet Yellen, salı günü, kimisi merkez bankasına karşı saldırgan olan ve kendisinin, ekonomiyi Fed'in teşvik programlarından çıkarmaya bağlılığını ölçmek isteyen Amerikalı yasakoyucuların önünde ilk zorlu sınavını vermeye hazırlanıyor.

Küresel finansal piyasaların gözleri önünde Yellen, bazı zorluklara rağmen, genellikl coşkulu bir tonda, sağlam ekonomik ilerleme sinyali verme imkanına sahip olacak.

Fed 5 yıl boyunca aşırı gevşet para politikası uygulamasının ardından zorlu bir politika değişikliği için çalışıyor. ABD merkez bankası tahvil alımlarını azaltmaya başlamış olsa da, azaltım hızı, programın yararsız olduğunu düşünen Cumhuriyetçiler'i öfkelendirebilir.

Yellen, Cumhuriyetçiler'in kontrolündeki Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'ne yarı yıl raporu üzerine sunum yaparak, bu endişelere yanıt vermeye çalışacak. Yeni Fed başkanının konuşma metni Washington saati ile 8:30'da yayınlanacak, sunum ise 10:00'da başlayacak. Yellen, Demokratlar'ın kontrolündeki Senato Bankacılık Komitesi'nin önüne ise perşembe günü çıkacak.

Fed'in 100 yıllık tarihinde ilk kadın başkanı olan Yellen'ın istihdam piyasasında ilerleme kaydedilmesi için uzun vadeli bir trende dikkat çekeceği ve düşük ancak istikrarlı enflasyona işaret edeceği tahmin ediliyor.

Yellen'ın ayrıca sıfıra yakın faizlerin devam edeceğini vurgulaması bekleniyor.

Capital Economics'in Kuzey Amerika başekonomisti Paul Ashworth, "Janet Yellen'ın hazır olmadığı bir durum olacağını sanmıyorum. Bu işler bazen siyasi bir tiyatro. Aynı zamanda bu yıl yarı dönem seçimlerinin yılı, o nedenle iki taraftan da konuşmalar gelecektir" dedi.