Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük 2. ekonomisinin bankacılık regülatörü, nakit sıkışıklığını önlemek için ülkenin küçük bankalarının kenara daha fazla fon ayırmalarını söyleyerek, temerrüt endişelerinin arttığı sinyalini verdi.

Konuya dair bilgisi olan 3 kişi, Çin Bankacılık Düzenleme Komisyonu'nun bazı şehirlerdeki ticari bankalar ve kırsal bölgelerdeki bankalardan, bu yıl likidite yönetimlerini güçlendirmelerini istedi. Kaynaklar, regülatörün geçtiğimiz yılki çalışmalarının bu bankalarda risklerin arttığını göstermesinin ardından, çeyrek dönemlerde yapılan stres testleri gibi eyaletler bazında farklı zorunlulukların istendiğini söyledi.

Çin Merkez Bankası 8 Şubat'ta para piyasası oranlarındaki volatilitenin devam edeceğini söyleyerek, yatırımcıların, finansal baskıların büyümeyi aşağı çekebileceğine ilişkin endişelerine dikkat çekti. Çin'de geçtiğimiz ay vadeler doğmadan önce kurtarılan 3 milyar yuan değerindeki yüksek getirili yatırım ürünleri, yetkililerin kredi genişlemesini kontrol alması konusundaki zorluklarını ortaya koydu.

Küçük bankaların, sağlam mevduat tabanına sahip olmamalarından ötürübu şirketleri daha pahalı fonlama arayışına sokacak ve daha riskli krediler sunmalarına neden olacağından ötürü Çin'in finansal sisteminin en zayıf halkası olduğuna dikkat çeken Changjiang Securities Co.'nun analistlerinden Li Jun, "Borçlanma maliyetleri yükseldiği ve ekonomi yavaşladığında en çok onlar zarar görecek" değerlendirmesinde bulundu.