Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

22.1 milyar euro'ya Limak-Kolin-Cengiz-Mapa ve Kalyon Ortak Girişim Grubu'na ihale edilen 3. Havalimanı'na yargı "dur" dedi. İstanbul 4. İdare Mahkemesi ÇED olumlu kararının yürütmesini durdurdu ve keşif ile bilirkişi raporu istedi.

İhalesi 3 Mayıs 2013'te yapılan ve 22.1 milyar Euro gibi rekor bir teklifle Limak-Kolin-Cengiz-Mapa-Kalyon Ortak Girişim Grubu'nda kalan 3. Havalimanı'na yargıdan "dur" kararı çıktı.

İstanbul 4. İdare Mahkemesi, 21 Ocak'ta aldığı kararla 3. Havalimanı için ÇED'in verdiği iznin yürütmesini durdurarak keşif ve bilirkişi raporu hazırlanmasını istedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aleyhine açılan davada, Çevresel Etki Değerlendirme İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü'nün 21 Mayıs 2013 tarihli ve 2992 sayılı kararının bilimsellikten uzak olduğu, gelişigüzel ve soyut, yeterli teknik veri içermediği öne sürüldü. Davada raporun heyelan riskine istinaden sondajlı jeotermik etüd yapılmadan hazırlandığı belirtilerek, ÇED raporunun görüşe açılması esnasında mevzuatta yer verilen "10 iş günü" kuralına riayet edilmediği ve içme suyu havzalarına geri dönülmez zarar verildiği belirtilerek kararın iptali ve yürütmenin durdurulması istendi.

Faaliyet 10-12 ay duracak

Talebi değerlendiren İstanbul 4. İdare Mahkemesi, uyuşmazlığın çözümü için hazırlanacak bilirkişi raporu hakkında 6100 sayılı Hukuk Mahkemeleri Kanunu'nun 230 ve 281. maddelerinde yer verilen usuli işlemler tamamladıktan sonra yeniden bir karar verilinceye kadar yürütmeyi durduğunu bildirdi. Keşif ve bilirkişi raporu isteyen mahkeme bu belgeleri inceledikten sonra ihalenin yürütmesinin durdurulması kararını yeniden değerlendirecek. Uzmanlara göre, bilirkişi raporunun hazırlanması süreci dikkat alındığında mahkemenin kararı, 3. Havalimanı'nda faaliyetlerin yaklaşık 10-12 ay durması anlamına geliyor.

Habertürk