Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen'ın para politikası üzerine yapacağı ilk konuşması öncesinde Japonya dışındaki Asya Borsaları yükselerek, Kasım'dan bu yanaki en büyük kazancına işaret etti.

Çin'in en büyük altın üreticisi Zijin Mining Group Co., külçe altın fiyatının Ağustos'tan bu yana en büyük rallisini kaydetmeye hazırlanmasıyla yüzde 6.2 primlendi. Avustralya'nın piyasa değeri bakımından en büyük 3. bankası Australia&New Zealand Banking Group Ltd., ilk çeyrek kârının yüzde 13 arttığını açıklaması sonrasında yüzde 2.2 değerlendi. Hindistan'ın en büyük otomobil üreticisi  Tata Motors Ltd., 3. çeyrekte beklentinin üzerinde kâr açıklamasının ardından yüzde 2.9 tırmandı.

MSCI Japonya hariç Asya Pasifik Endeksi, Hong Kong saatiyle 13:30 itibariyle yüzde 1.1 kazançla 449.36 puanda seyrediyor. Endeks 5 Şubat'ta kaydettiği 5 ayın en düşüğünden, hisselerin dünya genelinde sıçramasıyla yüzde 3.3 tırmandı. Yellen bugün merkez bankası başkanı olmasından bu yana ilk kez para politikası ve ekonomik görünüm üzerine konuşacak. Tokyo Borsası bugün tatil sebebiyle kapalı.

ABD'den gelen istihdam verisinin kötüleşmesiyle birlikte, Fed'in parasal sıkılaştırma şartlarını gevşetmesi gerektiği argümanının arttığını söyleyen Royal Bank of Scotland Group Plc'nin varlık yönetim biri olan Coutts&Co.'nun Asya ve Ortadoğu yatırım genel müdürü Gary Dugan, "Yellen'ın Mart'taki ilk toplantısında politikada ciddi bir değişiklik yapmayacağını düşünüyoruz" dedi.

Japonya dışındaki Asya Pasifik Endeksi Ocak'ta Fed'in teşvik azaltımı, Çin'deki yavaşlama ve gelişen piyasalardaki volatiliteye ilişkin endişelerin etkisiyle yüzde 5.2 düşerek, 2010'dan bu yanaki en kötü yılbaşlangıcını yağtı. Küresel hisselerin kayıpları bu yıl 4 Şubat' itibariyle  3 trilyon dolara tırmandı.