Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:55'te güncellendi)

Altın vadeli kontratları New York'ta, Kasım ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra, Fed Başkanı Janet Yellen'ın varlık alımlarının azaltılmasına devam edilmesini desteklediğini işaret etmesinin ardından, kazançlarını geri verdi.

67 yaşındaki Yellen, merkez bankası başkanı olarak bugün ilk kez kamuoyuna değerlendirmelerde bulundu ve Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'nde yaptığı konuşmanın önceden açıklanan metninde, Fed'in varlık alımlarının "ölçülü adımlarla" azaltılmasına ilişkin politikasının devam ettirileceği taahhüdünde bulundu. Yatırımcılar geçen yıl, kısmen parasal teşviklerin azaltılmasının enflasyonu düşüreceği beklentisi ile, altın sattılar ve fiyatların 2000 yılından bu yana yıllık bazda ilk kez düşmesine neden oldular.

Altın geçen yıl yüzde 28 ile 1981'den bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirmesinin ardından, bu yıl, gelişen piyasalardaki karmaşanın etkisi ile yüzde 6.5 yükseldi. Ocak ayında, ABD'de tarım dışı istihdam tahminlerden daha az artarken, işsizlik oranı beklenmedik bir şekilde düştü. Yellen, bu yıl küresel hisse senetlerinin değerinde yaklaşık 1.4 trilyon dolarlık erimeye yol açan volatilitenin, ABD ekonomisinin görünümü için ciddi bir risk oluşturmadığını söyledi.

Newark, New Jersey'de Prudential Financial Inc.'nin piyasa stratejistlerinden Quincy Krosby, "Fed'in varlık alımlarını azaltmayı durdurmak için eşiği çok yüksek. Bu nedenle, insanlar Fed'den açık bir sinyal görene dek, altın gerçekten güçlü bir yukarı hareket başlatamayabilir," dedi ve "İnsanlar küresel büyüeyi tekrar değerlendiriyor ve bu yıl altına yönelik bir miktar don akışı görüyoruz. Ancak bunun bir dönüş noktası olduğunu söylemek için henüz çok erken" şeklinde görüş bildirdi.

Nisan vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.7 yükselerek, New York saati ile 10:16'da ons başına 1,284.10 dolar çıktı. Kontrat güüniçinde 1,288.30 dolara kadar çıkarak 18 Kasım'dan bu yana en yüksek seviyesini gördü. Altın yükselişini beşinci güne taşıdı ve Ağustos 2012'den bu yana en uzun süreli yükseliş dönemine yönlendi.

Teşviklerin Azaltımı

Fed, aylık varlık alımlarını son iki toplantısında, istihdam piyasasındaki toparlanma işaretlerini göstererek, 85 milyar dolardan 65 milyar dolara indirdi.

Altın, dolardaki gevşeme ile birlikte, 2012 yılının sonuna kadarki 12 yılda yüzde 500'ün üzerinde artış gösterdi. Ralli, Fed'in, resesyondaki ABD ekonomisini canlandırmak için varlık alımları yoluyla bilançosunu genişletmesi ve borçlanma maliyetlerini rekor düşük seviyede tutması ile birlikte, Aralık 2008 ile Haziran 2011 arasındaki dönemde hız kazandı. Metaş Eylül 20112de ons başına 1,923.70 dolar ile tarihinin en yüksek seviyesine çıktı.

Fiyatlar, bazı yatırımcıların metalin değer koruma özelliğine olan güvenlerini yitirmeleri sonucu, geçen yıl Nisan ayında ayı piyasasına girdi. Ancak bu düşüşler fiziki talebin artmasına neden oldu. ABD darphanesi U.S. Mint'in American eagle olarak adlandırılan sikke altınlarının satışları Ocak ayıonda yüzde 63 artarak, Nisan ayından bu yana en hızlı artışını gerçekleştirdi. China Gold Association'ın dün açıkladığı verilere göre, Çin'in altın tüketimi 2013 yılında öncki yıla göre yüzde 41 artarak 1,176.4 ton ile rekor kırdı.

Quincy, "Artan fiziki talep, altını destekliyor, ancak fiyatların yönünü belirleyemez" dedi.

(17:55'te güncellendi)