Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:25'te güncellendi)

Yen, Japonya ekonomisinin analist beklentilerinin altında genişlediğini gösteren verilerin, ülke merkez bankasının teşvikleri artıracağı söylentilerini güçlendirmesi ile geriledi.

Yen, 16 önemli para birimi karşısında değer kaybederken, dolar karşısındaki üç günlük kazancı sonlandırdı. Malezya ringiti, en büyük ticaret ortağı Çin'de, geçtiğimiz ay yeni kredilerin rekor seviyeye ulaşmasıyla bir ayın zirvesine tırmandı. Endonezya rupisi de yükselirken, sterlin dolar karşısında dört yıldan uzun bir sürenin zirvesine dokundu. ABD'de piyasalar bugün tatil sebebiyle kapalı.

Yen euro karşısında yüzde 0.1 gerileyerek Londra saati ile 13:29'da 139.59 yen oldu. Yen dolar karşısında son üç işlem gününde yüzde 0.8 kazanmasının ardından, yüzde 0.1 kaybedetti ve 101.92 dolardan işlem görüyor. Euro dolar karşısında büyük bir değişiklik yaşamayarak 1.37 dolar seviyesinde.

Japonya'nın gayri safi yurtiçi hasılası 4. çeyrekte yıllık bazda yüzde 1 büyüyerek, Bloomberg anketine katılan 37 ekonomistin medyan tahmini olan yüzde 2.8'in altında kaldı. En düşük beklenti Japon ekonomisinin yüzde 1.1 büyüyeceği yönündeydi.

Japonya merkez bankası, enflasyonu desteklemek adına her ay 7 trilyon yen yerel tahvil alarak, yenin dolar karşısında geçtiğimiz yıl yüzde 18 gerilemesini sağlarken, bu seviye G-10 para birimleri arasında en yüksekte.

(16:25'te güncellendi)