Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japon yeninin değerlenmesiyle Tokyo Borsası, Topix Endeksi'nin dün 5 ayın en büyük sıçramasını yapmasının ardından düştü. Lastik üreticileri ve demir-çelik üreticileri kayıplara öncülük etti.

Asya'nın en büyük lastik üreticisi Bridgestone Corp., analistlerin beklentilerinin altında net gelir tahmin etmesinin ardından yüzde 3.1 değer kaybetti. Topix Endeksi'nde yer alan demir çelişk şirketleri göstergesi yüzde 1.5 düştü. Satışlarının yüzde 80'ini yurtdışında kaydeden otomobil üreticisi Honda Motor Co., yenin dolar karşısında salı günkü kayıplarını azaltması üzerine yüzde 1.7 geriledi. Dünyanın 1 numaralı fotoğraf makinası üreticisi Canon Inc., hisselerinin yüzde 1.6'sını geri alacağını söylemesinin ardından yüzde 2.2 değerlendi.

Topix Endeksi, dün yüzde 2.7 ile 3 Eylül'den bu yanaki en büyük artışını kaydetmesinin ardından bugün Tokyo saati ile 12:36 itibariyle yüzde 0.4 kayıpla 1,218.75 puandan işlem görüyor. Nikkei 2 25 Endeksi yüzde 0.5 düşüle 14,763.93 puana geriledi. Yen, dün dolar karşısında yüzde 0.4 zayıflamasının ardından bugün yüzde 0.1 güçlendi.

Japon hisselerinin salı günkü ralliye tepki verdiğini, ancak kilidin yen olduğunu söyleyen Sompo Japan Nipponkoa Asset Management Co.'nun kıdemli yatırım yöneticilerinden Goya Nakao, "BOJ'un açıklaması yeni sürdürülebilir şekilde zayıflatıyor gibi görünmüyor. Para birimi bugün biraz daha güçlü ve bu da hisselerin düşmesine neden oluyor" dedi.

BOJ dün kredi programını ise ikiye katlayarak 7 trilyon yene yükseltti. BOJ, bireysel bankaların, 2. programı kapsamında iki katı düşük faizli para borçlanabileceklerini söyledi.