Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:20'de güncellendi)

Altın New York'ta, Fed'in son toplantısının tutanakları açıklanmadan önce yavaşlayan talep spekülasyonu ile birlikte, üç ayın en yüksek seviyesinden düştü. Gümüş vadelileri değer kaybetti ve en az 30 yılın en uzun rallisini sonlandırdı.

Şanghay'da gösterge spot altın kontratının işlem hacmi bugün, Borsa verilerine göre, yüzde 38 düştü ve 10 Şubat'taki seviyesinin neredeyse yarısına indi. Çin geçen yıl muhtemelen Hindistan'ı aşarak dünyanın bir numaralı altın kullanıcısı haline geldi. ABD darphanesi U.S. Mint, Şubat ayında şu ana kadar, 15,000 ons American Eagle adı verilen sikke altın satışı gerçekleştirdi. Bu tutar Ocak ayında 91,500 ons seviyesindeydi.

Altın bu yıl, ABD ekonomisinin beklentilere paralel bir şekilde toparlanmadığına ilişkin işaretlerin güvenli liman alımlarını desteklemesi sonucu yüzde 9.6 tırmandı. Fed, yatırımcıların dün ABD'de New York Fed imalat sanayi endeksinin beklentilerin altında kaldığını ve fabrika üretiminin düştüğünü gösteren veriler sonrası dikkatlerini Fed'in duruşuna çevirmeleri ile birlikte, bugün Ocak ayı toplantı tutanaklarını açıklayacak.

Londra'da Marex Spectron Group değerli metaller müdürü David Govett, "Fiziki talep çok düşük," dedi ve "Traderlar bugün öğleden sonra çeşitli verileri bekliyor ve daha da önemlisi son Fed toplantısının tutanaklarını bekliyor. Piyasa katılımcıları, bu gelişmeleri, Fed'in varlık alımlarını azaltma hızına ilişkin işaret görebilmek için izliyor" şeklinde görüş bildirdi.

Nisan vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.5 düşerek, New York saati ile 07:36'da ons başına 1,317.30 dolara indi. Kontrat dün 1,332.40 dolara kadar çıkarak 31 Ekim'den bu yana en yüksek seviyesini gördü. Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 11 altındaydı. Spot altın yüzde 0.3 düşerek ons başına 1,317.47 dolara geldi.

Altının Düşüşü

Altın geçen yıl, ABD hisse senetlerinin değer kazanması ve altın destekli exchange traded fonları(ETF) yoluyla yatırım varlıklarının azalması ile birlikte yüzde 28 düştü ve 1981'den bu yana en hızlı yıllık kaybını yaşadı. Fed, Aralık ayındaki toplantısında, aylık varlık alımlarını 10 milyar dolar düşerek teşvikleri azaltmaya başlayacaklarını açıkladı. ABD merkez bankası geçen ay, diğer bir 10 milyar dolarlık indirimle teşvikleri 65 milyar dolara çekti. Fed Başkanı Janet Yellen, 11 Şubat'ta yaptığı açıklamada, istihdam piyasasındaki toparlanmanın tamamlanmaktan uzak olduğunu, ancak teşviklere "ölçülü adımlarla" devam edileceğini söyledi.

Melbourne'de Forex Capital Trading Pty araştırma müdürü Steven Dooley, "Altının uzun vadeli belirleyicisi, varlık alımlarının azaltılması," dedi ve "Yellen'ın Kongre'deki yorumlarına paralel olarak, Fed, 'teşvik tedbirlerinden, varlık alımlarının azaltılmasına ilişkin zaman çizelgesi ile birlikte, buna bağlı kalarak, çekileceğiz' diyor" şeklinde görüş bildirdi.

Mart vadeli gümüş yüzde 0.7 düşüşle ons başına 21.755 dolara geriledi. Metal dün itibariyle 11 gün ard arda yükselerek 1979'dan bu yana en uzun süreli rallisini yapması ile birlikte,, 21.755 dolar ile 7 Kasım'dan bu yana en yüksek seviyesini gördü. Spot gümüş dün itibariyle 13 gün ard arda yükseldi ve en az 1968'den bu yana en uzun süreli rallisini gerçekleştirdi.

Mart vadeli palladyum yüzde 0.1 düşüşle ons başına 736.30 dolara inerken, Nisan platin yüzde 0.2 kayıpla ons başına 1,422.10 dolara geldi.

(15:20'de güncellendi)