Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de konut başlangıçları, Ocak ayında beklentinin üzerinde gerileyerek, normalin üzerinde sert geçen kış mevsiminin inşaatların yavaşlamasında rol oynamış olabileceğini gösterdi.

Konut başlangıçları Ocak'ta yüzde 16 gerileyerek yıllık oranda 888,000'e gerilerken, Aralık ayı verisi 1.05 milyona revize edildi. Bu düşüş Şubat 2011'den bu yana en dik düşüş olurken, Bloomberg anketine katılan 84 ekonomistin tahmin medyanı konut başlangıçlarının 950,000'e gerileyeceği yönündeydi.

Son yirmi yılın en soğuk Ocak ayı, inşaat şirketlerinin temel atma işlemlerini aksatıyor ve bu nedenle ülkenin ortadoğu bölgelerinde konut yapımları rekor düşük seviyeye geriledi. Aynı zamanda, 2014 yılında iş gücü piyasasında bir güçlenme olmasıyla birlikte, borçlanma maliyetlerinin yükselmesine rağmen yıla yavaş bir başlangıç yapan konut sektöründe toparlanma olabileceği düşünülüyor.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminleri, 880,000 ile 1.04 milyon aralığında değişiklik gösterdi. 1.05 milyon olarak revize edilen Aralık verisi, daha önce 999,000 olarak açıklanmıştı.

Bugün açıklanan bir başka veri, ABD'de üretici fiyatları endeksinin, gıda ve tıbbi ürünlerdeki artış öncülüğünde, Ocak ayında yükseldiğini gösterdi.