Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Merkez Bankası, para biriminin konvertibilitesini artırmaya yönelmesi ile birlikte, yuanın işlem bandını bu yıl "düzenli" bir şekilde genişletmeyi planlıyor.

Çin Merkez Bankası ayrıca, 17-18 Şubat'taki konferansın ardından bugün resmi internet sitesinde yaptığı açıklamaya göre, yuanın sınır ötesi kullanımını da genişletecek. Banka Başkanı Zhou Xiaochuan, Kasım ayında yaptığı açıklamada, bir zaman çerçevesi çizmeden, merkez bankasının bandı genişleteceğini söyledi. Şanghay'da spot kur mevcut durumda, merkez bankası tarafından fiks edilen seviyenin her iki tarafından en fazla yüzde 1 dalgalanabiliyor. İşlem bandı en son Nisan 2012'de yüzde 0.5'ten yüzde 1'e genişletildi. Bant daha önce ise, Mayıs 2007'den yüzde 0.3'ten yüzde0.5'e artırılmıştı.

Hong Kong'da, Çin'in üçüncü en büyük bankasının bir birimi olan  Agricultural Bank of China International Securities Ltd.'nin araştırma eş başkanı Banny Lam, "Yuan bandının genişletilmesi, hükümetin sermaye piyasalarını açma çabaları ile birlikte zorunlu bir adım," dedi ve bant bu çeyrekte yüzde 2'ye kadar çıkarılabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Yuanın kovertibilitesinin ve faizlerin liberalizasyonun hızlandırılması, Çin'i yöneten Komünist Parti'nin Kasım ayındaki toplantısında kararlaştırılan kilit reform önerileri arasında yer alıyordu. Parti ardından, bu hedefleri 2020'ye kadar gerçekleştirmeyi amaçladığını kaydetti.