Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası Para Fonu (IMF), yayımladığı bir bildiride gelişen piyasalardaki karışıklığın devam etme riski ve Euro Bölgesi'nde deflasyonun, dünyanın gelişmiş ekonomilerindeki görünümü tehdit ettiğini söyledi.

G-20 merkez bankaları ve ekonomi bakanlarına yönelik hazırlanan notlarda, toparlanmanın hâlâ zayıf olduğu ve aşağı yönlü risklerin sürdüğü bildirilirken, 2013'te yüzde 3 oranında olan Ocak ayı küresel büyüme tahmininin, son dönemde Türkiye ve Brezilya gibi piyasalarda oldukça fazlalaşan volatilitenin kısa ömürlü olmasıyla, bu yıl yüzde 3.7 olduğu söylendi.

Sidney'de 22-23 Şubat'ta gerçekleşecek olan G-20 toplantısı öncesinde hazırlanan raporda, "Gelişen ekonomilerde yaşanan sermaye çıkışları, yüksek faiz oranları ve keskin para birimi düşüşleri, asıl endişe olmayı sürdürüyor" denilirken, yeni bir risk olarak ise, Euro Bölgesi'nde enflasyonun çok düşük olmasıyla uzun vadede enflasyon beklentilerinin düşebilme ihtimalinin, deflasyon riskini artırması gösterildi.

IMF, yaşanan türbülans karşısında bu ekonomilere, yüksek enflasyonun sürmesi durumunda faiz oranlarını artırma ve mali kredibilite azaldığında da giderleri kısma önerisinde bulundu.