Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(06:00'da güncellendi)

Fed Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) Ocak ayı toplantı tutanaklarına göre, Fed politika yapıcıları işsizlik oranının faiz oraında artırıma gidilmesi planlanan seviyelere gerilemesi ile, işsizlik oranı eşiğini yakın zamanda değiştirmeyi planlıyor.

Ben S. Bernanke'nin son kez başkanlık yaptığı Ocak ayı toplantısının tutanaklarında, "Üyeler, işsizlik oranının yüzde 6.5'e yaklaşması ile, Komite'nin bu oran aşıldıktan sonra federal fon oranına yönelik kararlar hakkında bilgi vermek amacıyla yakın zamanda sözlü yönlendirmesini değiştirmesinin uygun olacağı konusunda hemfikir" ifadeleri yer aldı.

Birkaç Fed politika yapıcısı ayrıca, ekonomik görünümde gözle görülür bir değişiklik olmamasıyla, net bir şekilde teşviklerin azaltılma hızının her toplantıda 10 milyar dolar olarak korunacağı düşüncesi olması gerektiğini belirtti.

Fed yetkilileri, işsizlik oranının yüzde 6.6 ile beş yıldan uzun bir sürenin en düşüğüne kadar gerilemesinin ardından, düşük faiz oranları ve tahvil alımlarının azaltılması gibi ekonomiyi destekleme açısından önemli planları netleştirmenin yolunu arıyorlar.

Tutanaklar ayrıca, Fed üyelerinin sözlü yönlendirmenin nasıl netleştirileceği konusunda bölünmeler yaşadıklarını gösteriyor. Bazı üyeler finansal istikrara yönelik risklerin açıklamalara dahil edilmesini önerirken, bazı üyeler ise sözlü yönlendirmenin enflasyonun ısrarcı bir şekilde yüzde 2'nin altında seyretmesi durumunda faiz oranının düşük tutulacağının katı bir şekilde vurgulanması gerektiğini düşünüyor.

BTIG LLC'nin baş stratejisti Dan Greenhaus, "Resmi olarak yüzde 6.5 eşiğinden uzaklaşabileceklerini söylemek bir hayli güvenli. Ve enflasyona ilişkin endişeler göz önünde bulundurulduğunda, yakın zamanda faiz artırımı çok olası değil" dedi.

(06:00'da güncellendi)