Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

-Fed işsizlik oranı eşiğini değiştirmeyi planlıyor

Fed Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) Ocak ayı toplantı tutanaklarına göre, Fed politika yapıcıları işsizlik oranının faiz oraında artırıma gidilmesi planlanan seviyelere gerilemesi ile, işsizlik oranı eşiğini yakın zamanda değiştirmeyi planlıyor.

Ben S. Bernanke'nin son kez başkanlık yaptığı Ocak ayı toplantısının tutanaklarında, "Üyeler, işsizlik oranının yüzde 6.5'e yaklaşması ile, Komite'nin bu oran aşıldıktan sonra federal fon oranına yönelik kararlar hakkında bilgi vermek amacıyla yakın zamanda sözlü yönlendirmesini değiştirmesinin uygun olacağı konusunda hemfikir" ifadeleri yer aldı.

-IMF gelişmiş ekonomileri risklere karşı uyardı

Uluslararası Para Fonu (IMF), yayımladığı bir bildiride gelişen piyasalardaki karışıklığın devam etme riski ve Euro Bölgesi'nde deflasyonun, dünyanın gelişmiş ekonomilerindeki görünümü tehdit ettiğini söyledi.

G-20 merkez bankaları ve ekonomi bakanlarına yönelik hazırlanan notlarda, toparlanmanın hâlâ zayıf olduğu ve aşağı yönlü risklerin sürdüğü bildirilirken, 2013'te yüzde 3 oranında olan Ocak ayı küresel büyüme tahmininin, son dönemde Türkiye ve Brezilya gibi piyasalarda oldukça fazlalaşan volatilitenin kısa ömürlü olmasıyla, bu yıl yüzde 3.7 olduğu söylendi.

-ABD'de konut başlangıçları beklenenden çok geriledi

ABD'de konut başlangıçları, Ocak ayında beklentinin üzerinde gerileyerek, normalin üzerinde sert geçen kış mevsiminin inşaatların yavaşlamasında rol oynamış olabileceğini gösterdi.

Konut başlangıçları Ocak'ta yüzde 16 gerileyerek yıllık oranda 888,000'e gerilerken, Aralık ayı verisi 1.05 milyona revize edildi. Bu düşüş Şubat 2011'den bu yana en dik düşüş olurken, Bloomberg anketine katılan 84 ekonomistin tahmin medyanı konut başlangıçlarının 950,000'e gerileyeceği yönündeydi.

-Fed/Lockhart: Konut sektöründe olumlu görünüm sürüyor

Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart, ABD'de konut başlangıçlarının gerilemesine rağmen, konut sektörünün olumlu görünümü koruduğunu söyledi.

Georgia'da yaptığı konuşma sonrasında Lockhart, "Hâlâ konut sektörüne yönelik yüksek oranda yükseliş trendi olduğunu düşünmüyorum fakat sektörün ivme kazandığına ve yılın sonunda oldukça iyi bir resim göreceğimize inanıyorum. Konut satışları iyi seyretmeye devam ediyor" ifadelerini kullandı.

-Çin yuanın işlem bandını genişletiyor

Çin Merkez Bankası, para biriminin konvertibilitesini artırmaya yönelmesi ile birlikte, yuanın işlem bandını bu yıl "düzenli" bir şekilde genişletmeyi planlıyor.

Çin Merkez Bankası ayrıca, 17-18 Şubat'taki konferansın ardından bugün resmi internet sitesinde yaptığı açıklamaya göre, yuanın sınır ötesi kullanımını da genişletecek. Banka Başkanı Zhou Xiaochuan, Kasım ayında yaptığı açıklamada, bir zaman çerçevesi çizmeden, merkez bankasının bandı genişleteceğini söyledi. Şanghay'da spot kur mevcut durumda, merkez bankası tarafından fiks edilen seviyenin her iki tarafından en fazla yüzde 1 dalgalanabiliyor. İşlem bandı en son Nisan 2012'de yüzde 0.5'ten yüzde 1'e genişletildi. Bant daha önce ise, Mayıs 2007'den yüzde 0.3'ten yüzde0.5'e artırılmıştı.

-ABD hisseleri "IMF ve tutanaklar" ile dalgalanıyor

ABD hisseleri, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF), gelişen piyasalardaki karmaşanın uzun sürmesi ve Euro Bölgesi'nde deflasyonun, dünyanın ekonomik görünümünü tehdit ettiğini açıklaması ve FOMC son toplantısının tutanaklarının tahvil alım kademeli olarak devam edebileceğini göstermesi ile dalgalanıyor.

S&P 500 Endeksi 1 puandan az gerileyerek, New York saati ile 14:09'da 1,841.64 puan oldu. Endeks gün içerisinde zirve rekorunun sadece bir puan aşağısı olan 1,847.50 puana dokundu. Dow Jones endeksi ise 25.30 puan, yani yüzde 0.2 yükselişle 16,155.70 puanda. Yine aynı saatlerde S&P 500 işlem hacmi 30 günlük ortalamanın yüzde 6.9 aşağısında seyretti.

-Avrupa hisseleri kayıpları silerek günü yatay tamamladı

Avrupa hisseleri, ABD hükümetinin geçici bir kararla Güney Kore'ye anti-damping vergisi koymaması sonrasında Tenaris SA ve Vallourec SA'nın gerilemesi sonrasında yaşadığı düşüşü, işlemlerin son 90 dakikasında silerek günü yatay tamamladı.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.1 yükselerek günü 334.94 puanda tamamladı ve erken saatlerde yüzde 0.6'ya varan kayıpları sildi. Endeks, Fed Başkanı Janet Yellen'in Bernanke'nin açtığı yolda tahvil alımı azaltımına devam edeceğini açıklamasıyla 4 Şubat'taki seviyeden yüzde 5.5 arttı. Stoxx 600, 22 Ocak'ta ulaştığı 6 senenin zirvesinin yüzde 0.3 altında seyrediyor.

-WTI petrol soğuk hava ile yükselişin 2. gününde

Batı Teksas ham petrolü (WTI), soğuk havanın dünyanın en büyük petrol tüketicisindeki yakıt talebini arttırmasıyla yükselişi ikinci güne taşıdı.

Mart vadeli WTI petrolün varil fiyatı Nymex elektronik işlemlerde 79 sent kadar artarak 103.22 doları görürken, Londra saati ile 12:58'de 103.12 dolardan işlem gördü. Yarın vadesi dolacak olan kontrat, dün 2.13 dolar artarak 102.43 dolar ile 10 Ekim'den bu yana en yüksek seviyeye yükselmişti. Tüm kontratlarda işlem hacmi, bu rapor yazıldığı sırada, 100 günlük ortalamanın yüzde 90 üzerinde seyrediyordu. Fiyatlar bu yıl yüzde 4.8 tırmandı.

Nisan vadeli Brent petrolün varil fiyatı ise Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 2 sent düşüşle 110.44 dolar oldu. Avrupa gösterge petrolü Brent'in WTI ile farkı 7.92 dolara gerilerken, fark dün 8.36 dolara kadar daralarak 17 Ekim'den bu yana en düşük seviyeye inmişti.

-Altın düşüşünü sürdürdü

Altın New York'ta, Fed'in son toplantısının tutanakları açıklanmadan önce yavaşlayan talep spekülasyonu ile birlikte, üç ayın en yüksek seviyesinden düştü. Gümüş vadelileri değer kaybetti ve en az 30 yılın en uzun rallisini sonlandırdı.

Nisan vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.5 düşerek, New York saati ile 07:36'da ons başına 1,317.30 dolara indi. Kontrat dün 1,332.40 dolara kadar çıkarak 31 Ekim'den bu yana en yüksek seviyesini gördü. Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 11 altındaydı. Spot altın yüzde 0.3 düşerek ons başına 1,317.47 dolara geldi.