Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Tırmanan ithalat maliyetlerinin, Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin sürdürülebilir toparlanma planını tehdit ederken, Japonya rekor düzeyde dış ticaret açığı verdi.

Tokyo'daki Maliye Bakanlığı'nın verilerine göre Japonya'nın dış ticaret açığı Ocak'ta 2.79 trilyon yen oldu ve Bloomberg anketine katılan 28 ekonomistin medyan tahmini olan 2.49 trilyon yenin üzerinde geldi. İthalat yıllık bazda yüzde 25 artarken, ihracat yüzde 9.5 kazançla sınırlı kaldı.

Yendeki düşüş, nükleer santralleri kapalı olan ülkenin ithalat maliyetini tırmandırırken, ihracat da, para biriminin, dolar karşısında son 2 yılda yüzde 20 değer kaybetmesinden sınırlı kazanç sağladı. Dış ticaret açığı, Japonya'nın 4. çeyrekte yüzde 1 beklentisinin altında büyüyen ekonomisinin durumu için tehdit oluşturarak, Abenomi stratejisinin Nisan'daki satış vergisi artışından sonra başarısız olabileceğine işaret etti.

Japonya'nın enerji politikasını değiştirmenin bedelini ödediğini söyleyen Market Risk Advisory Co.'dan Naohiro Niimura, "Japonya'nın ticaret dengesindeki bu trend bir süre devam edecek ve ekonominin gücünü bozacak" dedi.

Ülkenin, Çin ile arasındaki dış ticaret açığı, 1979'dan bu yana en yüksek düzeyindeydi. Çin Yeni Yılı, Çin ve diğer Asya ülkelerinin ihracatı üzerinde baskı oluşturdu.

Yen, dolar karşısında 2 Ocak'ta 105.44 düzeyinden 5 yılın en düşüğüne geriledi. Japon yeni bugün Tokyo saati ile 9:58 itibariyle yüzde 0.2 yukarıda 102.24'ten işlem görüyor.