Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin'de öncü imalat endeksi 7 ayın en düşük düzeyine gerileyerek, finansal sistemdeki tröst temerrütleri ve kötü kredilerden kaynaklanan risklerin arasında kalan Komünist Parti yetkililerinin sıkıntılarını artırdı.

HSBC Çin Öncü İmalat Endeksi Şubat'ta 48.3 puan ile, Ocak'taki 49.5 puan ve Bloomberg'in anketine katılan 17 ekonomistin medyan tahmininin altında geldi.

Yumuşayan imalat üretimi, politika yapıcıları, yüzde 7.4 ile 2014'te 24 yılın en düşüğü olan büyümeyi desteklemeye yönelik adım atmaya teşvik edebilir. Gölge bankacılığının arz ettiği riskler, ülkenin en az 10 yılın ilk tröst temerrütünü önleyen kurtarma ile daha görünür hâle geldi. Ülkede bankaların kötü kredileri, küresel krizden bu yana en yüksek düzeyde seyrediyor.

HSBC'nin Hong KOng'taki baş Çin ekonomisti Qu Hongbin, Pekin'deki politika yapıcıların önümüzdeki yıl büyümede istikrarlı bir hız sağlamak için politikada ince ayar yapabileceği ve yapması gerektiğini savundu.

Asya Borsaları düştü; MSCI Asya Pasifik Endeksi Hong Kong saati ile 10:45'te yüzde 1.1 aşağıda seyretti. Yuan, dolar karşısında Hong Kong'ta yüzde 0.2 zayıflayarak 6.0562'ye gerileyerek, Mayıs'tan bu yana en sert düşüşünü kaydetti.