Advertisement
TEKNOLOJİ ABONE OL

Mobil araç kullanan kullanıcılarına erişimini artırmaya çalışan sosyal paylaşım sitesi Facebook, mobil mesajlaşma şirketi WhatsApp'i 19 milyar dolara satın alıyor. Anlaşma, Time Warner'ın 2001'de 124 milyar dolara anlık mesajlaşma uygulaması AOL'i almasından bu yana en büyük internet satın alımı olacak.

Facebook'un, mobil mesajlaşma şirketini alımı, 4 milyar dolar nakit ve 12 milyar dolarlık hisse devri ve WhatsApp’in kurucuları ve çalışanları için de 3 milyar dolarlık kısıtlı hisseyi kapsıyor.

WhatsApp'in her ay 450 milyon aktif kullanıcısı bulunurken, Facebook 1,2 milyar kullanıcıya sahip; ancak mesajlaşma programına her gün 1 milyon yeni üye ekleniyor.

Anlaşma kapsamında ayrıca WhatsApp’in kurucularından Jan Koum, Facebook' yönetim kuruluna girecek

Facebook’un kurucusu ve CEO'su Mark Zuckerberg, anlaşmaya dair yaptığı açıklamada, "Bizim görevimiz, dünyayı daha açık ve daha bağlı kılmak” dedi.

Sosyal medya devi, 2012'te de 700 milyon dolara fotoğraf paylaşım sitesi Instagram'ı almıştı. WhatsApp, Akıllı telefon ve tablet kullanıcılarına mesajlaşma ve haber uygulamaları sunmaya çalışan Facebook'un en büyük alımı olacak.

Facebook'un bu alımla, uygulama portföylerini genişletmeyi istediklerine dair bir hayli güçlü bir mesaj verdiğini söyleyen EMarketer Inc.'in analistlerinden Debra Aho Williamson, "Facebook, farklı kullanım alanları olan kişilere ulaşmak için bir uygulama portföyüne ihtiyacı olduğunu anladı" dedi.