Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya'nın en büyük ekonomisi Çin'de imalat endeksinin beklenenin altında gelerek daha sert düşüşe işaret etmesinin ardından Asya Borsaları geriledi. MSCI Asya Pasifik Endeksi 2 haftanın en büyük kaybını verdi.

Çin'in en büyük bankası Industrial & Commercial Bank of China Ltd., finansal şirketlerin kayıplara öncülük etmesiyle yüzde 2.7 düştü. Naver Corp., Facebook tarafından alınmasının ardından WhatsApp Inc.'in genişlemesinin, Güney Kore'deki internet sitesinin satışını azaltacağı endişesiyle yüzde 8.1 değer kayvetti. Asya'nın en büyük petrol üreticisi China Petroleum&Chemical Corp., şirketin özel yatırımcı aradığını söylemesinin ardından yüzde 9.6 primlendi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Hong Kong saati ile 14:10 itibariyle yüzde 1.2 kayıpla 135.96 puana gerilemiş bulunuyor. Endeksteki 10 sektör grubunun hepsi düştü. Çin'in öncü satın alma yöneticileri imalat endeksi 7 ayın en düşüğüne gerileyerek, fabrika üretimindeki yavaşlamanın büyümeyi sınırlayacağı sinyallerini yeni bir ekleme daha yaptı. Uluslararası Para Fonu (IMF) G-20 Maliye bakanları ve Merkez bankacıları toplantısı için hazırladığı raporunda, dünya ekonomisindeki "ciddi aşağı yönlü risklerin devam ettiğini" söyledi.

En büyük gelişmenin Çin PMI'ındaki düşüş olduğunu söyleyen ING Groep NV'nin Asya araştırma müdürü Tim Condon, "Bu veri kendi kendini tüketmeden ya da daha iyi bir veri gelerek piyasayı sakinleştimeden önce piyasalarda çalkantıya neden olacak. Veri, yüzde 7.5 büyüme tahmininin indirilmesi ihtimalini artırıyor. Çin'in özellikle gelişen piyasalar olmak üzere, küresel ekonomi için önemi, indirim ihtimalini artırıyor" dedi.