Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

China Petroleum&Chemical Corp.'un, özel sektör yatırımcılarına yeni bir birim açma planı üzerine 2009'dan bu yana en büyük sıçramasını yapmasının, beklenenden daha fazla düşüş kaydeden öncü imalat endeksini gölgelemesiyle kazanç sağladı.

Sinopec olarak da tanınan Çin'in devlet kontrolündeki petrol üreticisi China Petroleum yüzde 10; en büyük petrol üreticisi PetroChina Co. da yüzde 4.9 tırmandı. Aluminum Corp. of China Ltd. ve Baoshan Iron & Steel Co., devlet denetimindeki şirketlerde hızlanan reformlardan yararlanabilecekleri spekülasyonu üzerine en az yüzde 1.3 primlendi. Citic Securities Co., Credit Suisse Group AG'nin, şirketin Hong Kong'ta işlem gören hisselerinin ağırlığını indirmesi sonrasında değer kaybetti.

Şanghay Bileşik Endeksi, değer kazanan 375 hisseye karşılık 546 hissenin değer kaybetmiş olmasına rağmen, yerel saat ile 13:17'de yüzde 0.6 kazançla 2,154.74 puana çıktı. Endeks, öncü imalat endeksinin 7 ayın en düşüğüne işaret etöesinin ardından yüzde 1.7 oranındaki rallideki kazançlarını azalttı. HSBC Çin Öncü İmalat Endeksi Şubat'ta 48.3 puan ile, Ocak'taki 49.5 puan ve Bloomberg'in anketine katılan 17 ekonomistin medyan tahmininin altında geldi.

Sinopec'in yatırımcılara, devlet denetimindeki şirketlerin reformları konusunda ileri yönde büyük bir adım sinyali verdiğini ve şimdi performansları geride kalmış olan büyük şirketlerin de arayı kapamasının zamanı olduğunu söyleyen Jingxi Investment Management Co.'nun Şanghay'daki yatırım genel müdürü Wang Zheng, "PMI verisi iyi görünmüyor, ancak piyasada panik yaratacağını da sanmıyorum" dedi.

CSI 300 Endeksi yüzde 0.1'in altında kazançla 2,309.26 puana yükselirken, Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 0.8 düştü. ABD'de en çok işlem gören Çinli şirketlerin göstergesi Bloomberg China-US Endeksi dün yüzde 0.7 yukarıda kapandı.