Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed'in tahvil alımlarını azaltım kararlarında gelişen piyasaları düşünmediği argümanlarına karşılık, Fed'in 28-29 Ocak toplantısı tutanakları, merkez bankasının gelişen piyasaları da yakından izlediğini gösterdi.

Birçok gelişmiş ekonomide enflasyonun hedeflerin altında, gelişmekte olan ekonomilerde ise genel olarak ılımlı seviyelerde seyrettiği belirtilen tutanaklarda, Brezilya, Hindistan ve Türkiye'nin, toplantılar arası dönemde enflasyon ve para birimlerindeki zayıflamadan ötürü para politikalarını yeniden sıkılaştırdığına dikkat çekildi.

Fed başkanları, özellikle Türkiye'de, birkaç hafta boyunca finansal piyasalardaki baskıların artmasının ardından, toplantı arası dönemin sonuna doğru atılan sıkılaştırma hamlesinin keskin olduğunu, bazı diğer gelişen piyasa ekonomilerinde de benzer finansal baskıların bulunduğunu vurguladı.

Gelişen piyasalardaki finansal gelişmelerde Fed etkisinin görüldüğü not düşünülen tutanaklarda, gelişen piyasalardaki hisse senedi Borsalarının çoğunun düştüğü belirtildi.

Brezilya,  Güney Afrika ve Türkiye gibi gelişen piyasa ekonomilerinde yerel para birimi faizlerindeki artışa değinilen tutanaklarda, doların yabancı para değerinin en çok Arjantin pesosu ve Türk Lirası karşısında arttığına dikkat çekild.