Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'nın ekonomisi, imalat ve hizmet sektörü endekslerinin ekonomistlerin tahminlerinin altında gelmesiyle bu ay soğuma belirtileri gösterdi.

Markit Economics'in bugün açıkladığı verilere göre Euro Bölgesi imalat endeksi Ocak'taki 54 puandan beklenmedik bir şekilde 53 puana gerilerken, hizmet sektörü endeksi 51.6 puandan 51.7'ye çıkarak beklentilerin altında yükseldi. Veriler, Çin'deki imalat büyümesinin 7 ayın en düşük seviyesine gerilediğini gösteren verilerden sonra geldi.

Euro Bölgesi ekonomisi 2014'te 3 senenin ilk yıl geneli büyümesini beklerken, rekora yakın işsizlik ve sürekli fiyat baskılarıyla toparlanma hala riskte bulunuyor. Avrupa Merkez Bankası yetkilileri politika gevşetip gevşetmemeleri gerektiğini tartışıyorlar çünkü enflasyon AMB'nin fiyat istikrarı olarak nitelendirdiği yüzde 2'nin yarısının da altında seyrediyor.

"Son aylarda, krizden etkilenen ülkelerdeki güvenin de iyileşmesiyle biraz yükseliş gördük," diyen Zürih merkezli Raiffeisen Schweiz'ın ekonomisti Alexander Koch, "Ancak Euro Bölgesi büyümesinin genel olarak küresel ekonomi büyümesinden daha güçlü olmasını beklemiyoruz. Yani şu anda biraz soluklanıyoruz," şeklinde görüş bildirdi.

Fransa'nın zayıflığı

Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'da imalat endeksi Şubat ayında 56.5 puandan 54.7 puana gerileyerek beklentinin üstünde düşerken, hizmet sektörü endeksi 55.4 puandan 53.1 puana indi. Bileşik endeks 32 ayın zirvesi olan 56.1 puana çıktı

Fransa'da da imalat ve hizmet sektörü endeksleri Şubat'ta beklenmedik bir şekilde inerken, hizmet sektörü endeksi 9 ayın en zayıf seviyesini gördü.

Fransa'dan gelen bir başka veride enflasyon Ocak'ta yüzde 0.8 ile Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin yüzde 0.9'luk tahminin altında kaldı.

Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin'de öncü imalat endeksi 7 ayın en düşük düzeyine gerileyerek, finansal sistemdeki tröst temerrütleri ve kötü kredilerden kaynaklanan risklerin arasında kalan Komünist Parti yetkililerinin sıkıntılarını artırdı.

HSBC Çin Öncü İmalat Endeksi Şubat'ta 48.3 puan ile, Ocak'taki 49.5 puan ve Bloomberg'in anketine katılan 17 ekonomistin medyan tahmininin altında geldi.