Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

BOJ yönetim kurulu üyelerinden Sayuri Shirai, merkez bankasının, fiyat kazançlarının hedefe yaklaşmasının ardından  yüzde 2 enflasyon hedefini rakamsal bir band şeklinde genişletebileceği önerisinde bulundu.

Enflasyon hedefinde rakamsal bir bant belirlenmesi seçeneğinin gözardı edilmemesi gerektiğini savunan Shirai, New York'ta yaptığı ve BOJ'un internet sitesinde yayınlanan konuşmasında, "Enflasyonun en azından yüzde 1 düzeyini istikrarlı bir şekilde aşması ve enflasyon beklentilerinin yüzde 2'ye doğru ilerlemekte olduğu yargısına varılmasının ardından bir bant fikri değerlendirilebilir" dedi.

Bant hedefinin, Kanada gibi ülkelerin yaklaşımına uygun olabilir ve yetkililerin tahvil alımlarının risk ve yararlarını değerlendirirken, Japonya merkez bankasına daha fazla esneklik sağlayabilir. JPMorgan Chase&Co.'nun baş Japonya ekonomisti Masaaki Kanno, Shirai'nin açıklamalarından, BOJ'un yüzde
2'nin altında enflasyonu tolere edebileceğinin anlaşıldığını söyledi.

BOJ'un 2 yıl içinde yüzde 2 enflasyona ulaşma hedefinden uzaklaşmasının muhtemel olduğunu söyleyen, aynı zamanda eski bir merkez bankası çalışanı da olan Kanno, "Enflasyon hedefini bir banda bağlamak, küresel merkez bankalarının son hamleleriyle uyumlu. Bunun bir nedeni, mevcut para politikasından çıkışın zorluğu" dedi.