Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

BOJ, Japon ekonomisinin Mart 2011'deki depremden bu yana en büyük tek çeyrek daralmasını tetikleyeceği düşünülen Nisan'daki satış vergisi artışından önce harekete geçmeyerek, rekor düzeydeki parasal genişleme programını aynı şekilde bıraktı.

Japonya Merkez Bankası, para tabanını yıllık 60 ila 70 trilyon yen hızda genişleteceği vaadini koruyarak, Bloomberg anketine katılan 34 ekonomistin beklediği gibi karar verdi.

Japonya'nın 17 yıldır yapacağı ilk vergi artışının hanehalkı ve şirketleri sıkıştırmasıyla, BOJ Başkanı Haruhiko Kuroda'nın yüzde 2 enflasyon hedefindeki en büyük engel ile karşılaşacağı tahmin ediliyor. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin yüzde 73'ü, BOJ'un ekonomiyi desteklemek için Eylül sonuna kadar teşvikleri artıracağını öngörüyor.

BOJ'un harekete geçmeye hazır olması gerektiğini belirten Credit Agricole SA'nın baş Japonya ekonomisti Kazuhiko Ogata, karar öncesinde yaptığı değerlendirmesinde, "Kuroda'nın çok geç harekete geçtiği için pasfi görünmek istememesiyle, para politikasını yönetim şekli test edilecek" dedi.

Kararın ardından yen dolar karşısında zayıflamaya geçmeden önce güçlendi. Topix Endeksi öğle tatilinde yüzde 0.5 yukarıda seyretti.