Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Başbakan Erdoğan seçim sonuçlarına ilişkin ilk değerlendirmeyi, AKP Genel Merkezi balkonundan partiye gelen AKP'li kalabalığa yaptı. Erdoğan, balkon konuşmasında Gülen Cemaati ve muhalafete sert ifadelerle yüklendi. 

Dışişleri Bakanlığı'ndaki Suriye görüşmesinin ses kaydının sızdırılmasına işaret ederek, "Kaçanlar kaçtı. bazıları yarın da kaçabilir. Bazıları hakkında suç duyurusunda bulundum, bunlar kaçabilir. Bundan sonra dedim ya, inlerine gireceğiz. Hesabını bunun ödeyecekler" dedi.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Siz yeni Türkiye'nin istiklal mücadelesine sahip çıktınız, sizlere teşekkür ediyorum. Siz, büyük Türkiye ideallerine, hedeflerine sahip çıktınız her birinize teşekkür ediyorum. Siz en başta kendi iradenize, kendi geleceğinize, siyasete, partinize, başbakanınıza sahip çıktınız hepinize sonsuz şükranlarımı sunuyorum" dedi.

Erdoğan, parti genel merkezinde vatandaşlara seslendi. Kürsüye, eşi Emine Erdoğan, oğlu Bilal ve kızı Sümeyye Erdoğan ile çıkan Erdoğan, ailesiyle bir süre vatandaşları selamladı.

"Mısır'da demokrasi mücadelesi veren, bizim mücadelemizi çok iyi anlayan kardeşlerime teşekkür ediyorum. Balkanlar'da Bosna Hersek'te, Makedonya'da, Kosova'da, Avrupa'nın tüm kentlerinde yürekleri bizimle atan, bizim kadar coşkuyla şu zaferi kutlayan kardeşlerime teşekkür ediyorum. Suriye'de bombaların, kurşunların altında, açlıkla, kıtlıkla baş başa, her an büyük acılar yaşayan, ama Türkiye'nin, AK Parti'nin zaferi için dua eden mazlum kardeşlerime sonsuz teşekkür ediyorum. Tıpkı, Kurtuluş Savaşı öncesinde olduğu gibi dünyanın dört bir köşesinde ellerini semaya açarak Türkiye'nin istiklal mücadelesine yürekleriyle, dualarıyla destek olan tüm kardeşlerimize, tüm dostlarımıza aziz milletimin selamlarını, şükran duygularını ifade ediyorum. Elbette en büyük teşekkürü bu aziz millet, bu asil millet hak ediyor.

Kardeşlerim, siz yeni Türkiye'nin istiklal mücadelesine sahip çıktınız, sizlere teşekkür ediyorum. Siz, büyük Türkiye ideallerine, hedeflerine sahip çıktınız her birinize teşekkür ediyorum. Siz en başta kendi iradenize, kendi geleceğinize, siyasete, partinize, başbakanınıza sahip çıktınız, hepinize sonsuz şükranlarımı sunuyorum. İşte bugün 30 Mart. Ne dediler '25 Mart'tan sonra kaos' dediler. Doğru, kaosu gördük. Neydi o kaos, bu milletin, bu devletin, bu ülkenin ulusal güvenliğine ne yazık ki müdahale ederek, Dışişleri Bakanlığını dinleyecek kadar ihanet içinde olan vatan hainlerini bu ülke tanıma fırsatı buldu, doğru. Onların kaos planı buydu. Ne diyordum ben aylardır, bunların inine gireceğiz, inine."

"Şimdi bunların artık sesi soluğu çıkmayacak"

Basın mensuplarının zaman zaman kendisine, "Bu sene de balkon konuşması yapacak mısınız?" diye sorduklarını söyleyen Erdoğan, "Tamam da balkon konuşmasında ne bekliyorsunuz, bu bir, iki, muhalefet liderlerine veya genel başkanlarına veya genel müdürlerine niye sormuyorsunuz 'siz de bir balkon konuşması yapacak mısınız?' Bunların böyle bir derdi yok, şimdi bunların artık sesi soluğu çıkmayacak. Ne diyecekler yarın, söyleyeyim ben 'biz kazandık, her ne kadar yüzde 26, yüzde 27, yüzde 28, yüzde 30 da alsak biz kazandık' diyecek genel müdür. Öbürü çıkacak, 13, 14, 15 de alsa 'biz kazandık' diyecek. Niye, hayatları bunların böyle geçti" diye konuştu.

Seçimde birinci parti olamazlarsa genel başkanlığı bırakacağını açıkladığını hatırlatan Erdoğan, "Siyaset onur ister, siyaset bu noktada asillik ister. Makamı zenginleştirebiliyorsanız orada oturun. Eğer zenginleştiremiyorsanız bırakın gidin. Fakat, genel müdür Bursa'da konuşma yaptı hatırlayın, 'yüzde 40'ın altında kalırsam giderim' dedi. Televizyonlarda arşivlerde var. Yüzde 26 aldı, gitti mi? Gitmedi, gidemez. Aynı şekilde diğeri, 16-17 yıldır o makamda oturuyor, gider mi o da gidemez. Çünkü onlar makamdan hazlanıyorlar" dedi.

"Statüko bugün çok büyük darbe almıştır" ifadelerini kullanan Başbakan Erdoğan, "Kirli ilişkiler, adı konulmamış ittifaklar bugün kaybetmiştir. Vesayetin her türü, vesayetçi odakların her türlüsü de bugün milletten tam bir Osmanlı şamarı yemiştir" dedi.

Erdoğan şunları kaydetti:

"Kardeşlerim, bugün kibir kaybetmiştir, bugün gurur kaybetmiştir. Milletine tepeden bakan, milletini küçümseyen, milletin tercihlerini hafife alan, millete en ağır hakaretleri yapan kibir, bugün bir kez daha sandıkta erimiştir. Türkiye'ye rota çizme sevdası içinde olanlar, bugün sandıkta kaybettiler. Şimdi siz neredesiniz? Yalan, iftira, şantaj, montaj siyaseti bugün yerle bir olmuştur. Kardeşlerim, Türkiye'nin tüm sorunlarının çözüm aracı tartışmasız siyasettir, tartışmasız demokrasidir. Kimin ne meselesi varsa bunu siyasetle çözme yoluna gitmelidir. Kimin ne meselesi varsa bunu artık sadece ve sadece sandıkta çözme yoluna gitmelidir."

"Muhalefet partileri kendilerine çeki düzen vermeli"

"Biz diyoruz ki gelin yeni bir sayfa açalım. Bu yeni sayfada ey muhalefet, ey bu muhalefete gönül veren milletim, Türkiye sevdası her şeyin üzerinde olsun. Türkiye'nin ali menfaatleri her şeyin üzerinde olsun" diyen Erdoğan, sözlerine muhalefet partisine seslenerek devam etti:

"Muhalefet partisi yöneticileri bu akşam aynaya bakmalı, kendilerine sorular sormalı, yaptıkları hataların farkına vararak kendilerine mutlaka çeki düzen vermeli,Muhalefet partileri de bugün milletin sandıkta verdiği mesajı doğru okumalı, artık kendilerini sorgulamalı, kendi öz eleştirilerini sağlıklı şekilde yapmalıdır. Yeni Türkiye'nin artık ayrıştırıcı, kamplaştırıcı, kutuplaştırıcı muhalefete değil, Türkiye'nin 77 milyonuna aynı dille konuşan bir muhalefete ihtiyacı var."

"İyi niyetimizin kurbanı olduk"

İyi niyetlerinin kurbanlarını olduklarını söyleyerek "paralel yapı" göndermesini balkon konuşmasında da yineleyen Erdoğan, "Hangi kurumumuza girmişler, 35 senedir, 40 senedir nereye sızmışlarsa sızmışlar. Bizler de iyi niyetimizin kurbanı olduk. Ama şimdi artık bunları ayıklama zamanı gelmiştir hukuk içinde, yasalar içinde. Çünkü bu tür şebekeleri ne bu millet hoşgörüyle karşılar ne de biz karşılarız" dedi.

Erdoğan, seçim sonucunu "77 milyon bilsin ki bugün Türkiye kazanmıştır. 77 milyonun her biri, ferdi bilsin ki bugün yeni Türkiye kazanmıştır. Bugün yeni Türkiye'nin düğün günüdür. 77 milyonun içinde tek bir kişi bile kaybetmemiştir çünkü onlara hizmetkar olan bir kadro ayrımcılık yapmadan iş başındadır" şeklinde yorumladı.