Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Ankara'daki yerel seçim sonuçlarına itiraz eden büyük bir grup Yüksek Seçim Kurulu'nun önünde sonucu protesto etti. Gruptakiler arasında yalnızca CHP'lilerin değil, MHP'lilerin de olması dikkat çekti.

YSK önünde sayısı 2000'e yaklaştığı tahmin edilen gruptakiler bir süre oturma eylemi yaptı. Başkentte oyların tekrar sayılmasını talep eden ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek aleyhine slogan atan grup, sabahın ilk ışıklarına kadar YSK'nın önünde nöbet tuttu ve bugün (Salı) yeniden buluşmak üzere sözleşti.

Birçok kişi gece seçim müşahidlerinin fotoğraflayabilmiş oldukları oy sayımı tutanaklarını bir araya getirip, YSK'ya itiraz edilebilmesi için topladı.

CHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mansur Yavaş ise Twitter hesabından gruba sakin ve itidal çağrısında bulunarak, dün gece şu iletileri paylaştı:

"Gün boyunca, dün yapılan usulsüzlüklerle ilgili hazırlıklarımız devam etti. Yarın YSK'ya itirazlarımızı yapacağız. YSK önünde biriken gençlerimizi sakin ve itidalli olmaya çağırıyorum. Tüm hukuki girişimlerimizi yarın, YSK nezdinde yapacağız. Her türlü provokasyona karşı, lütfen dikkatli olalım. Bir kişinin burnunun bile kanamasını hiçbir makama değişmem.Herkes müsterih olsun. Yarın yapacağımız itiraz başvuruları sonucunda seçime ilişkin gerçek durum ortaya çıkacaktır. Şu an YSK'da yapılacak hiçbir işlem yoktur. Gençlerimizin evlerine gitmesi beni çok memnun edecektir."

Gruplar bugün de çalışmalarına devam ederken, muhalefet arasındaki işbirliği sayesinde, ıslak imzalı tüm tutanakları bir araya topladı.

CHP'nin bugün 15:00'e kadar YSK'ya itiraz hakkı bulunuyor.

İçişleri Bakanlığı'ndan açıklama: Haberler iftira

İçişleri Bakanlığı'ndan ise Bakan Efkan Ala'nın 31 Mart'ta sabahın erken saatlerinde Nazım Hikmet Kültür Merkezi'ndeki seçim merkezine gidip, orada 2 saat geçirdiği ve ondan sonra AKP'nin kazandığını açıkladığı iddialarına yönelik, "iftira" açıklaması geldi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, 30 Mart 2014 Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nin Türkiye'nin bütün seçim bölgelerinde emniyet ve güven içinde tamamlandığı ifade edildi.

Bugün bazı gazete ve internet sitelerinde "İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın Ankara'daki Nazım Hikmet Kültür Merkezi'ne giderek 2 saat süreyle orada bulunduğu ve sözde İlçe Seçim Kurulu'na müdahale ettiğine" dair haberlerin yer aldığı belirtilen açıklamada, bu haberlerin amacı belli bir kurgu içinde tasarlandığı, tamamen gerçek dışı, yalan ve iftiradan ibaret olduğu bildirildi.

Bakan Ala'nın adı geçen yerde hiçbir şekilde bulunmadığına işaret edilen açıklamada, şunlara yer verildi:

"Hiç olmamış bir şeyi olmuş ve yaşanmış gibi kurgulayarak millet iradesinin tecelli ettiği seçim sonuçlarına gölge düşürmeyi amaçlayan ve tek kelimesi doğru olmayan bu yalan ve iftiralara karşı gerekli hukuki işlemler başlatılacaktır."

Diğer yerlerden de itirazlar yapılıyor


İstanbul'da da özellikle Beyoğlu ve Üsküdar ilçelerinde itirazların yapılması beklenirken, Antalya'da itiraz etmeye hazırlanıyor.

CHP'nin Beyoğlu Belediye Başkan Adayı Aylin Kotil de bu sabah partiler sıralamasını değiştirmeyecek olsa da ortadan kaldırılan 1 oyu bile geri kazanmaya kararlı olduklarını ve itiraz edeceklerini söyledi.

Muğla'nın Dalaman ve Köyceğiz ilçeleri dün ilk sonuçların AKP'yi lider parti göstermesine rağmen yapılan itiraz üzere oyların yeniden sayılması sonrasında CHP'ye geçmişti.

Dün gece başka bir grup da Urfa'nın ilçesi Ceylanpınar'da AKP lehine sonuçlanan ve oyların yakıldığı iddia edilen seçim sonucunu protesto etti. Grubun dağılmaması üzerine polis eylemcilere müdahale etti.