Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin Baa3 olan devlet tahvili notunu teyit ederken, görünümü negatife çevirdi.

Moody's'in görünümü düşürmesinde artan siyasi belirsizlik ve yavaşlayan büyüme oranı etkili oldu.

Kuruluş kararının gerekçesini, "Artan siyasi belirsizlik ve dünya genelinde azalan likidite, ülkenin dış finansman pozisyonu üzerinde baskı oluşturarak, yerli ve yabancı yatırımcıyı olumsuz etkiliyor" sözleriyle açıkladı.

Moody's'in açıklamasında, kısa vadeli büyüme görünümündeki yavaşlamaya ve ülke içinde siyasi çalkantıların eşlik ettiği siyasi belirsizlik ortamında büyümeyi güçlendirici reform beklentisinin azalmasından ötürü orta vadeli büyüme trendine ilişkin belirsizliğe neden olduğu ifade edildi.

Türkiye'nin notunun kısa vadede yükseltilmesinin muhtemel olmadığını söyleyen Moody's, Türkiye'nin dış finansman baskılarına açık olduğu sürece notunun artırılmayacağını belirtti.

Reyting kuruluşu, bütçe dengesinin de bozulmasının kredi notu üzerinde aşağı yönlü baskı yaratacağına dikkat çekti.

Diğer yandan Moody's Baa3 olan kredi notunu teyit etmesine gerekçe olarak ise Türkiye ekonomisinin büyüklük, varlık ve çeşitliliğinden kaynaklanan ekonomik gücünün, benzer kategorideki diğer ülkelerden daha yüksek olmasını ve hükümetin mali dengelerini gösterdi.

Moody's, son yıllarda kamu borcu/GSYH oranındaki ve Döviz cinsinden borçlardaki azalma ve tahvil vadelerindeki uzamanın, mali dengeleri güçlendirdiğini not düştü.

Moody's'in açıklamasının ardından Dolar/TL 2,12'nin üzerine ıçradı.