Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Çin Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Yi Gang, Çin'in yuan reformlarını "cesur" hamlelerle yürütürken, faiz ve sermaye piyasaların serbestleştirilmesinde daha "kademeli" bir yaklaşım benimsediğini söyledi.

John Hopkins Üniversitesi'nde konuşan Yi, Çin 3 farklı cephede reformları yürüttüğünü, ancak finansal istikrarı korumak adına herbirinin hızının farklı olduğunu anlattı.

"Bu reformlar arasındaki ilişkiyi göz önünde bulundurarak ve programı etkili ve uygulanabilir hâle getirerek, 3'ü eşzamanlı olara yürütebilir" diyen Yi, "Benim kafamdaki sıralamaya göre, kurdaki liberalizasyonu cesur hamlelerle yürüterek, kuru daha esnek hâle getirmeniz gerekiyor" dedi.

Yi, "Faizlerde ihtiyatlı, adım adım bir serbestleşme yürütürken, aynı zamanda sermaye hesaplarında da kademeli konvertibilite sağlanabilir. Sermaye bir gecede serbestleştirilemez" dedi.

Pekin hükümeti 1990'dan bu yanaki en yavaş büyüme ortamında 20 yılın en büyük ekonomik revizyonunu yapacağını söylerken, Yi, Çin'in finansal reform çerçevesini düzenliyor. Pekin bugün yabancı yatırımcıların Hong Kong aracılığıyla Çin'de hisse satın almasına imkan tanıyan planı açıkladı. Bu hamle, geçtiğimiz ay yuanın işlem bandının genişletilmesinin ardından sermaye kontrollerinin azaltılmasına yönelik yeni bir adıma işaret ediyor.

Çin Merkez Bankası Başkanı Zhou Xiaochuan geçtiğimiz ay, faiz reformunun son adımı olan mevduat faizlerinin, 2 yıl içinde serbestleştirileceğini söyledi. Çin Merkez Bankası 2013'te kredi oranlarındaki sınırlamayı kaldırdı.