Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Moody's'in Türkiye'nin not görünümünü negatife çevirmesine ilişkin, "Görünümün değişmesi notun değiştiği anlamına gelmiyor. Diğer taraftan kuruluşların kendi kredibiliteleri de çok sağlam değil" dedi.

Uluslararası Yatırım Zirvesi'nde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yılmaz, Moody's kararına ilişkin, özellikle küresel kriz ortamında bir çok kredi derecelendirme kuruluşunun güven vermeyen bir noktaya gittiğini söyledi.

Kredi derecelendirme kuruluşları sağlıklı değerlendirmelerde bulunsaydı küresel krizin yaşanmayabileceğini vurgulayan Yılmaz, "Yüksek notlar verdikleri ülkelerin ve şirketlerin nasıl bir akıbete uğradıklarını hep birlikte gördük. O süreçte kredi derecelendirme kuruluşları oldukça yıprandı, imajları da bozuldu. Belki onun etkisiyle aşırı bir ihtiyatlı yaklaşımları da olabilir" dedi.

Bakan Yılmaz, Türkiye'nin kredi derecelendirme kuruluşlarından hiç bir dönem olumlu bir hava görmediğinin altını çizerek, şunları kaydetti:

"Piyasa, kredi derecelendirme kuruluşlarının önünde gitti. Kuruluşlar da piyasayı kabullenmek durumunda kaldı. Bu sefer de yine aynısı olacak diye düşünüyorum. Önemli olan sizin doğru politikalar, sağlıklı politikalar izlemenizdir. İstikrarı devam ettirmeniz, güveni devam ettirmenizdir. Seçimlerle Türkiye'de siyasi istikrar bir kere daha teyit edilmiş oldu. Normalde kredi notlarına, kredi görünümlerine olumlu yansıması gerekir, aksi beklenmez. Belirsizliğin azalması, öngörülebilirliğin artması yatırımcı açısından geleceğin daha iyi görünmesi, kredi notlarına olumlu yansımalı diye düşünüyorum. Değerlendirmeleri detaylı görmek gerekir ama esas olan piyasanın ne dediğidir."

Görünümün değişmesinin notun değiştiği anlamına gelmediğini vurgulayan Yılmaz, diğer taraftan kuruluşların kendi kredibilitelerinin de çok sağlam olmadığını aktardı.

"Az önce büyük yatırımcıların katıldığı bir toplantıdan ayrıldık. Bu toplantıda, Türkiye ekonomisinin istikrarlı bir şekilde yoluna devam ettiğini görüyoruz" diyen Yılmaz, son dönemde Türk halkı tarafından teyit edilmiş istikrarın söz konusu olduğuna işaret etti.

Yılmaz, piyasanın bu dönemde gerekli cevabı vereceğini düşündüğünü belirterek, "Önümüzdeki dönemde Türkiye büyümeye, istihdam yaratmaya devam edecek. Kredi derecelendirme kuruluşları da er ya da geç piyasayı takip etmek zorunda diye düşünüyorum" dedi.

Türkiye'nin dış dengelerinin bu yıl geçen yıla göre daha iyi gerçekleşeceğini ifade eden Cevdet Yılmaz, "Kurdaki yukarı yönlü hareketliliğin de burada bir katkısı var. Bu yıl büyümemizde ihracatın payı daha yüksek olacak. Dış dengemiz geçen yıla göre daha olumlu seyredecek, ilk aylarda da bunu görüyoruz" diye konuştu.

Bakan Yılmaz, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin de, "İnşallah çok geç bir tarihe kalmadan gerçekleştiğini çok yakında göreceğiz" dedi.

AA