Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Gazze'deki Filistinli İş Adamları Derneği Başkanı Ali el-Hayek, bölgedeki işsizlik ve fakirlik oranının yüzde 50'yi geçtiğini belirterek, birçok sektörün bu durumdan etkilendiğini söyledi.

Hayek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gazze'ye uygulanan ablukanın "daha önce hiç görülmemiş bir şekilde çöküntüye sebep olduğunu" ifade ederek, "Gazze'de işsizlik ve fakirlik oranı yüzde 50'yi geçti. Ekonomi uçurumun kenarında" dedi.
Ekonomi ve büyüme oranlarında gözle görülür bir gerileme yaşandığını dile getiren Hayek, Mısır sınırındaki tünellerin kapatılmasını ekonomideki gerilemenin başlıca sebeplerinden biri olduğunu vurgulayarak, "Mısır'daki tüneller aracılığıyla başta inşaat malzemeleri olmak üzere temel ihtiyaçlar karşılanıyordu. Ancak bugün İsrail'in ablukayı daha sıkı tutması ve önemli ihtiyaç maddelerinin girişine izin vermemesi büyük çöküşü hızlandırıyor. İnşaat başta olmak üzere, bir çok sektörde yaşanan durgunluk sebebiyle binlerce işçi, işten çıkarıldı. Bu durum tam bir felaket, Gazze böylesi bir ekonomik krizi yaşamamıştı" diye konuştu.

Hayek, Gazze'deki yetkililerin, Filistin yönetimiyle koordineli olarak, sınır kapılarından sorumlu İsrailli yetkililerle hemen hergün görüştüklerini belirten Hayek, bir an önce Gazze'nin ticari sınır kapılarının açılması ve denizde "serbest dolaşım imkanı" sağlanması çağrısında bulundu.

-"Türk halkı ve hükümeti, Gazze'ye her zaman destek veriyor"

Türkiye'nin Gazze'ye yönelik yardımlarına da değinen Hayek, şunları kaydetti:

"Önümüzdeki günlerde, Türkiye'nin Gazze'ye uygulanan ablukanın kaldırılması ve işsiz üniversite mezunlarının istihdam edilmesi için projeler geliştirerek, bölgede daha etkin bir rol oynayacağını ümit ediyorum. Türk halkı ve hükümeti, Gazze'ye her zaman insani, siyasi ve ekonomik anlamda desteğini sürdürüyor. Türkiye'nin İsrail'e baskı basarak, ticari sınır kapılarını açtırma noktasında başarılı olacağına inanıyorum." 
AA