Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk’te, tıpkı Kırım krizinde olduğu gibi üzerinde herhangi bir işaret bulunmayan, Rus oldukları tahmin edilen kamuflajlı silahlı adamlar ortaya çıktı.

Rus yanlılarının Slavyansk kentindeki polis merkezini ele geçirmeleri ve kentin girişine de barikat kurmalarının ardından, Ukrayna'nın doğusundaki en az 4 kentte daha bazı polis karakolları ve resmi binaları Rus yanlılarınca ele geçirildi.

Kırım’ın Rusya’ya katılmasıyla son bulan işgalin burada da tekrarlanmasından endişe duyan Ukrayna, bu kez sessiz kalmadı ve İçişleri Bakanı Arsen Avakov, doğudaki Slavyansk kasabasında işgalcilere yönelik terörle mücadele operasyonu başlatıldığını açıkladı.

Avakov, operasyonda güvenlik servisinden bir yetkilinin öldüğünü, beş kişinin de yaralandığını; ayrılıkçılardan da sayısı kesinleşmemekle birlikte birçok can kaybı olduğunu “Geri çekilen teröristler ölenleri de götürdükleri için tam sayı veremiyorum” diyerek duyurdu.

Devlet Başkanvekili ve Meclis Başkanı Oleksandr Turchinov ise ordunun da katılımıyla geniş çaplı bir anti-terör operasyonu başlatılacağını açıkladı.

Yaşananlardan Rusya'yı sorumlu tuttan Turchinov, Moskova'nın Kiev'e karşı savaş yürüttüğünü söylerken, Kremlin operasyon kararının suç olduğunu belirtti.

Gelişmelerin ardından birleşmiş milletler güvenlik konseyi ilerleyen saatlerde Ukrayna konusunda acil toplandı.