Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Çin'in bankacılık regülatörü, 1.9 trilyon dolarlık tröst sektöründeki temerrüt riski artarken, ülkenin 68 tröst şirketinin sahiplerine kaynak bulma veya hisselerini satma çağrısında bulundu.

Çin Bankacılık Regülasyon Komisyonu, (CBRC) şirketlere ya işlerini kısıtlamalarını ve net varlıkları azaltmalarını ya da hisse sahiplerinin şirketler kayba başlayınca fon desteği sunmaları gerektiğini belirtti. Belgeye göre, regülatör yeni işe ve yeni ürünlere girecek olan tröst şirketlerinin kabul sürecini de zorlaştıracak.

Ülke Ocak ayında en az son 10 yılın ilk tröst temerrüdü sayılabilecek riski atlattıktan sonra Çinli yetkililer sektörün regülasyonunu sıkılaştırıyorlar. Haitong Securities Co.'nun Ocak ayı raporundaki tahmine göre, vadesi bu sene dolacak olan ürünler 5.3 trilyon yuana (853 milyar dolar) tekabül ederken 2013'te bu 3.5 trilyon yuana denk geliyordu.

Bankacılık regülatörü, emrin tüm CBRC birimlerine ve komisyonun altındaki tüm tröst şirketlerine iletileceğini belirtti. CBRC aynı zamanda kişileri kendi paraları dışındaki bir kaynağı kullanarak tröst ürünleri almasını da yasakladı. Regülatör tröst şirketlerinden satış sırasında tüm risklerin açık bir şekilde aktarılmasını da talep etti.