Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yatırımcıların, teknoloji hisselerinin aşırı değerli olduğu endişesiyle önceki hafta başladığı satışları devam ettirmesi üzerine geçtiğimiz hafta ABD'nin 3 büyük endeksi de sert düşüş kaydetti.

ABD'nin en büyük teknoloji şirketlerinin sağlık-ölçeri olarak görülen Nasdaq Endeksi Mart'taki zirvesinden yüzde 8.2 düşüş kaydetti ve Cuma günü Şubat'tan bu yana ilk kez 4,000 puanın altında kapandı. S&P 500 Endeksi geçtiğimiz hafta değerlemerin, bilançolar ile uyumlu olmadığı endişesi üzerine yüzde 2.6 kaybederek bu yılki kazançlarını sildi.

Bilanço rakamlarının hayal kırıklığına uğratması, ABD'de son 2 yılın en iyi performansını gösteren teknoloji şirketlerinin hisselerindeki balonlaşma endişelerini artırdı. Nasdaq Bileşik Endeksi'nin değerlemesi, açıklanan kazançların 35 katı ile  17 katsayısıyla fiyatlanan S&P 500 Endeksi'ni ikiye katlıyor.

Facebook, Apple ve Google gibi şirketlerin işlem gördüğü Nasdaq endeksi, 2014'ün çoğunda yükselerek Şubat'ta 4,300 puana tırmanmıştı.

Nasdaq Endeksi, ABD'deki teknoloji sektöründeki tırmanışın, Silikon Vadisi hisselerini yeniden eski günlerine taşıyacağına dair iyimserliğe rağmen, 10 Mart 2000'de 5,408.62 puandan kaydettiği tüm zamanların en yüksek düzeyine tekrar yaklaşamadı.

Diğer yandan geçtiğimiz haftaki sert düşüşler, ABD hisse senedi piyasasının genelinde ve özellikle de tırmanan teknoloji sektöründe iyi zamanların geride kaldığına dair endişeleri artırdı.

Ayrıca Bloomberg'in Kasım 2013'te yaptığı ankette, bir sonraki balon tahminlerinin teknoloji sektöründe yoğunlaşmış olmasıyla birlikte, son dönemde teknoloji hisselerindeki değerleme-kazançlar arasındaki dengesizlik, endişeleri artırarak, satışları tetikledi.

David Kostin'in liderlik ettiği Goldman Sachs Group Inc. stratejistlerine göre analistler son 3 ayda kazanç tahminlerini normal revizyonlarından daha fazla aşağı çekti.

Financial Times gazetesinde yer alan bir habere göre, en popüler özel ve halka açık internet şirketlerin içinden kişiler, teknoloji hisselerinde Mart'ın başında başlayan sert düşüşün öncesinde ellerindeki hisseleri sattı.

Bu durum, satışları, şirketlerinin hisselerinde yaşadıkları güven eksikliğinin ortaya çıkması için bir fırsat olarak gören bazı yatırımcılar arasında huzursuzluğa neden oldu.

Yatırımcılara göre, özel şirketlerin kurucuları ve bazı içeriden kişilerin, halka arzın öncesinde balonlaşan değerlemelerden yararlanarak ellerindeki hisseleri satması çok büyük endişe teşkil ediyor.

 

Tuğçe Özsoy (tozsoy@bloomberght.com)

Bloomberg HT.com Editörü