Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere'de enflasyon oranı Mart'ta 4.5 yılın en düşük düzeyine gerileyerek, İngiltere Merkez Bankası'nın yüzde 2 hedefinin daha da uzağına düştü.

Londra'daki Ulusal İstatistik Kurumu'nun verilerine göre tüketici fiyatları Mart'ta yıllık bazda yüzde 1.6 yükselerek Bloomberg anketine katılan 38 ekonomistin medyan tahmini dahilinde geldi ve Ekim 2009'dan bu yana en düşüğüne işaret etti. Enflasyon Şubat'ta yüzde 1.7 hızlanmıştı. Çekirdek enflasyon da yüzde 1.6'ya yavaşladı.

Enflasyon 3 aydır İngiltere merkez bankasının hedefinin altında kalarak, Başkan Mark Carney'nin faizleri yüzde 0.5 ile rekor düşük düzeyde tutmasını destekliyor. Fiyat artışlarındaki yavaşlama ayrıca tüketiciler üzerindeki baskıyı hafifletiyor ve bu hafta açıklanacak veri, ücretlerin enflasyonu aşmaya başladığını gösterebilir.

Ekonomistler yarın açıklanacak istihdam piyasası verisinin öncesinde ortalama haftalık kazançların Şubat'a kadar uzanan çeyrekte yıllık bazda yüzde 1.4'ten yüzde 1.8'e çıkmış olabileceğini öngördü. Prim ödemeleri haricinde ücretlerin yüzde 1.7 arttığı tahmin ediliyor. İstihdam verisinin ayrıca işsizlik oranını yüzde 7.1'e gerilediğini göstermesi bekleniyor.

Sterlin, Londra saati ile 9:37'de dolar karşısında yüzde 0.1 zayıflayarak 1.6716 düzeyine geriledi. İngiliz sterlini son 6 ayda yüzde 4.5 güçlendi ve BOE Para Politikası Komitesi sterlindeki güçlenmenin enflasyon baskılarını azalttığını söyledi.