Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL


Nisan ayı itibari ile emtia fiyatlarında yeni dinamiklerin konuşulduğu bir döneme girdik. Özellikle Mart ayının ikinci haftası ABD reel faizler ile fiyatlanan Altın ve Rusya-Ukrayna gerginliğinin yansıdığı Brent Petrol fiyatlarında yaşanan ayrışma dikkat çekti.

Altın ETF’leri ve spekülatif pozisyonlar ne gösteriyor?

Nisan ayı başında 1280 dolara kadar gerileyen Ons Altın fiyatları, ABD reel faizlerin yüzde 0,68 seviyelerinden 0,63 seviyelerine gerilemeye başlaması ve Dolar Endeksi’nin 80 seviyesinin altına düşmesi sonrası artan Altın talebi ile yeniden 1330 doların üzerine yükseldi. SPDR Gold Trust ETF’lerine baktığımızda ise son günlerde yüzde 1 üzerinde değer kazancı yaşansa da Nisan ayının başından bu yana düşüş kaydettiğini ve ONS Altın fiyatlarındaki yükselişi desteklemediğini görüyoruz. ETF’lere paralel spekülatif altın pozisyonları da Nisan ayında yüzde 10 üzerinde düşüş yaşamaya devam ediyor.

Dünya Altın konseyi raporunda “Çin’in altın talebi” vurgusu…

Altın fiyatlarında ABD reel faizleri dışında fiyatlanmaya devam eden ve yakından takip edilen bir diğer hikaye ise Çin’deki altın talebi. Dolayısıyla önümüzdeki günlerde başta yarın açıklanacak Çin büyüme verisi olmak üzere, Çin’deki makro ekonomik veriler mercek altında olacak. 2007 yılından beri arz-talep farkına bakıldığında Çin’deki bu farkın giderek arz yönüne doğru açıldığı ve 2013’de Çin’de altın açığının 1400 tonun üzerine kadar yükseldiği gözlenmekte. Diğer taraftan bugün yayınlanan Dünya Altın konseyi raporuna göre 2014 başında Çin’de konsolidasyon nedeni ile önceki yıllar göre talepte düşüş yaşandığına dikkat çekilmiş. Fakat uzun vadede bu talebin yeniden artacağına dair olumlu görüşlere de yer verilmiş. Şuan Çin’de 1,132 ton olan Altın talebinin 2017’de 1,350 ton üzerinde olması bekleniyor.


-Ons Altın fiyatları 1300 dolar üzerinde tutunabilecek mi?

Bugün itibari ile fiyatlamalara baktığımızda Nisan performansına göre oldukça zayıf bir performans kaydeden Altın dikkatleri üzerine çekiyor. ABD 2 yıllık tahvil faizinin ve ABD vadelilerin sert yükselişi sonrası zayıf dolara rağmen ABD Merkez Bankası FED Başkanı Janet Yellen konuşması öncesi ONS Altın fiyatlarında, ETF’ler ve spekülatif pozisyonlara paralel olarak 1330 dolardan 1300 dolara doğru düşüş yaşanıyor.

Uzun vadede ise Goldman Sachs ise değerli metal ve mahsul fiyatlarının Ukrayna'daki tansiyon ve hava koşullarıyla ralli yapmasına rağmen emtia varlıkları fiyatlarının bu yıl düşmesini bekliyor. Bu bağlamda S&P GSCI Enhanced Commodity Endeksi'nin önümüzdeki 12 ayda yüzde 4 düşebileceği ve Şubat ayındaki tahminde yüzde 14 düşmesi beklenen metallerin ise yüzde 15 gerilemesi öngörülüyor.

Öte yandan Goldman, "Bu yılın başından beri soğuk havalar, Çin'in kredi endişeleri ve Kırım'daki tansiyon gibi geçici olaylar emtia varlıkları fiyatlarını yukarı çıktı," ifadesinde bulundu.

BloombergHT Televizyonu Araştırma Servisi

Güzem Yılmaz

gyilmaz@bloombergHT.com