Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünden (FAO), muzlarda görülen "Fusarium Wilt" ismiyle anılan hastalık konusunda, üreticilere ve ilgili ülkelere, gözlemlenmesi, bildirilmesi uyarısında bulunuldu.

Merkezi Roma'da bulunan FAO'dan açıklamada, Asya'dan Afrika ve Ortadoğu'ya geçtiği tespit edilen, Güney Amerika'yı etkileyebileceği belirtilen ve muzda bir tür solgunluk yaratan "Fusarium Wilt" hastalığının gözlemlenmesi, bildirilmesi ve kayıt edilmesi hususunda üretici ülkeleri uyardı.

FAO açıklamasında, "Fusarium oxysporum f.sp. cubense (Foc)" isimli, toprak altında onlarca yıl kalabilen bir mantarın sebep olduğu "Fusarium Wilt" hastalığının bazı cinslerinin görüldüğü ancak "TR4" adı verilen son zamanlarda Mozambik ve Ürdün'de saptanan türünün, son 20 yıldır Güneydoğu Asya'da çok ciddi kayıplara yol açtığı belirtildi. Söz konusu mantarın tespit edildiği arazide saptanırsa bugünkü yöntemlerle tamamen kontrol altına alınmasının mümkün olmadığı, yapılacak en iyi şeyin hastalıklı bitki ve enfekte toprağı başka yere taşımamak olduğu ifade edildi.

FAO verilerine göre, dünya genelinde önem bakımından sekizinci, en az gelişmiş ülkelerde de dördüncü gıda ürünü olduğu ifade edilen muzdaki söz konusu hastalık için farkındalığın arttırılması, uygun risk tahminleri, hastalıkla ilgili erken uyarı sistemlerinin uygulamaya geçirilmesi, hastalığın yayılmasının önlenmesi için zirai sulama, drenaj, nakil, taşıma araçları, konteynerler, ziyaretçiler bakımından taşıtların dezenfeksiyonu ve enfekte toprağın taşınmasının önlenmesi, hastalıksız bitki kullanılması gibi önleyici önlemlerin alınması gerektiği kaydedildi. Üretici ve çiftlik çalışanlarının hastalık konusunda bilinçlendirilmesine vurgu yapıldı.

Konunun uzmanlarından FAO'da görevli Türk bitki patoloğu Fazıl Düşünceli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bu, hemen bugünden yarına geniş çapta etkili olacak bir şey değil. Güneydoğu Asya'da etkili şu anda. Afrika ve diğer yerlere yayılması, olursa tabii böyle bir şey biraz daha zaman alacak. Orta vadede bir risk teşkil ediyor" dedi.

Kurum olarak yaptıkları açıklamanın endişeye yol açmaması gerektiğini vurgulayan Düşünceli, "Bir panik havası yaratmak istemiyoruz. Paniğe gerek yok ama üreticilerin bundan haberdar olması lazım. Buna göre de önlem almaları gerekiyor" diye konuştu.