Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkanı Janet Yellen'ın bugün yapacağı konuşmanın öncesinde Ukrayna'da gerilimin tırmanmasının, güvenli varlık talebini artırması üzerine dolar, 16 önemli para biriminin çoğu karşısındaki kazançlarını korudu.

Ukrayna'da ölenlerin olduğu silahlık çatışmaların ABD ve Avrupa Birliği'nin Rusya'ya yaptırımları artırma ihtimalini artırırırken, altının, dünyanın rezerv parası olarak cazibesi güçlendi. Avustralya doları, Çin'de beklentinin üzerinde gelen büyüme verisinin ardından erken saatlerdeki kayıplarını sildi. Yen, Japon hisselerinin 2 ayın en büyük sıçramasını yapmasıyla zayıfladı. Yeni Zelanda doları, enflasyonun yavaşlaması ve süt ve sür ürünleri fiyatlarının düşmesiyle 2. gününde de değer kaybetti.

Sidney'deki risk yönetimi şirketi Rochford Capital'ın direktörü Derek Mumford, "Ukrayna kaynıyor ve ABD ve Avrupa tarafından yanlış yönetilecek çok fazla potansiyeli var" diyerek, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in köşeye sıkıştırılmış olabileceğini ve işgal etmek zorunda kalabileceğini söyledi. Mumford, bu durumun Avrupa için iyi değil ama ABD doları için iyi olduğunu söyledi.

ABD doları, yen karşısında son 3 günde yüzde 0.4 güçlenerek dün 101.92 düzeyine çıkmasının ardından bugün yüzde 0.3 değerlendi ve Tokyo saatiyle 13:48 itibarıyla 102.19 düzeyinden işlem görüyor. Euro karşısında bu hafta yüzde 0.5 yukarıda seyreden dolar, bugün çok fazla değişmedi ve 1.3818 düzeyinden alıcı buluyor. Japon yeni, euroya karşı 140.79 seviyesinden 141.21 düzeyine geriledi.

Avustralya doları, erken saatlerde ABD doları karşısında yüzde 0.3 zayıflamasının ardından 93.64 ABD centinden fiyatlanıyor. Avustralya dolaru dün yüzde 0.7 değer kaybederek 19 Mart'tan bu yana en sert düşüşüne işaret etti. Yeni Zelanda doları yzüde 0.6 düşerek 85.88 ABD centi düzeyine geri çekildi.

Bloomberg Spot Dolar Endeksi büyük değişiklik kaydetmeyerek 1,010.02 puan ile 7 Nisan'dan bu yana en yüksek kapanışını yapmaya hazırlanıyor.