Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere'nin en büyük perakendecisi olan Tesco Plc, Avrupa piyasalarında dikkatlerin geniş çapta bir kâr düşüşü ve yerel satışlarda gerileme beklentisine çevirmesinin ardından yatırımcıların bir nebze rahatlamasını sağladı.

Grubun işlem kârı 22 Şubat'ta sona eren bir yılda, yüzde 6 gerileyerek 3.32 milyar sterlin (5.6 milyar dolar) oldu. 13 analistin ortalama tahmini, kârın 3.23 milyar sterline kadar gerileyeceği yönündeydi.

Tesco'nun hisseleri, şirketin uluslararası biriminin analist beklentilerinden daha az bir kayıp açıklamasının ardından, yüzde 5.5 artarak son beş yılın en büyük kazancını kaydetti.

Tesco'nun hisselerini de içeren 700 milyar dolarlık bir varlık yönetimi yapan, Londra'daki Axa Investment Managers yöneticilerinden Richard Marwood, "Sonuçlar çok hoş değil fakat korkulandan biraz daha iyi" dedi.

Tesco CEO'su Philip Clarke'ın göreve geldiği günden bu yana geçen üç yılda, şirket en kötü yerel satış performansını gösterdi. Clark, şef finansal sorumlusu bu ay istifa ederken, Macaristan, Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Türkiye satışları büyümesine rağmen yaşanan iç ve dış gelirlerdeki iki yıldır süren düşüşleri toparlamak için çabalıyor.