Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de konut satışları ve inşaattaki düşüş, Pekin hükümetinin 4 yıldır uyguladığı emlak kontrolleri kampanyasının başarısız hâle gelmeye başladığı spekülasyonlarını tetikliyor.

Citigroup Inc. konut alımı kısıtlamaları gibi konularda "hedefli genişleme" öngörürken, Bank of America Corp., küçük şehirlerde kuralların gevşetebileceğini düşünüyor. Çin'in en büyük gayrimenkul aracı şirketinin bağlı olduğu Centaline Group, bazı şehirlerin, alıcıların denetim seviyesi gibi politikalarlda düzenleme eğilimde olduğunu söylüyor.

Çin'in yeni bina inşaatlarındaki yüzde 25'lik düşüş, ekonomik büyümenin bu yılın ilk çeyreğinde 6 çeyreğin en yavaş büyümesini kaydetmesinde etkili olarak, Çin Başbakanı Li Keqiang'ın üzerindeki, daha sert bir yavaşlamayı önlemesi yönündeki baskılara yenilerini ekledi. Pekin hükümeti dün denece kırsal bankalar için zorunlu karşılıkların indirilmesi gibi ek destek tedbirleri açıklasa da, Li ülkenin daha güçlü teşvik düşünmediğini tekrarladı.

Konut piyasasının artık Çin ekonomisi için aşağı yönlü risk teşkil ettiğini söyleyen Hong Kong'taki Societe Generale SA'nın Çin ekonomisti Yao Wei, "Bir sonraki poltika açıklamaları muhtemelen yerel hükümet seviyesinde konut politikasında gevşeme olacak" dedi.

Ulusal İstatistik Kurulu dün Çin'in GSYH'sinin ilk çeyrekte yüzde 7.7'den yüzde 7.4'e yavaşladığını açıkladı.