Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisseleri, Rusya hisselerindeki artış ve yatırımcıların ABD ve Çin'deki ekonomik teşvik olasılıklarına ağırlık vermeleri ile, yükselişi ikinci güne taşıdı. Güney Afrika randı beş günlük düşüşü sonlandırdı.

Rusya'da Micex Endeksi, yatırımcıların Ukrayna krizi ile ilgili Cenevre'de toplanan politikacıların yorumlarını beklemesi ile yüze 0.9 yükseldi. Hong Kong'ta bulunan Çin hisseleri göstergesi, bir haftanın en büyük artışını kaydetti. Wipro Ltd. bilanço öncesinde yüzde 2.6 yükselirken, Hindistan hisseleri üç haftanın en düşüğünden toparlandı. Rand, Türk lirası ve ruble, dolar karşısında en az yüzde 0.2 prim yaptılar.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.3 yükselerek Hong Kong saati ile 16:05'te 1,005.67 puan oldu. Çin, hükümetin yavaşlayan büyüme ile mücadele etmesi doğrultusunda, bazı ziraat bankalarının rezerv oranlarını düşürdü. ABD'de Fed Başkanı Janet Yellen'ın dün toparlanmayı desteklemeye yönelik politikalara olan bağlılıklarını dile getirmesinin ardından, bugün de işsizlik başvuruları verisi açıklanacak.

"Çin'de hükümet reformları harekete geçirmeye çalışırken, ekonomik yavaşlama bir süre daha devam edecek," diyen Bangkok merkezli Phillip Securities Pcl'nin araştırma müdürü Sasikorn Charoensuwan, "ABD'deki düşük faiz oranları gelişen piyasalardan fon çıkışını uzatabilir," şeklinde görüş bildirdi.

Gelişen ülkelerin gösterge endeksi bu yıl yüzde 0.2 artış sağlarken, tahmin edilen 12 aylık gelirlerin 9.8 katı oranda işlem gördü. MSCI Dünya Endeksi ise 2014'te yüzde 0.3 ilerlerken, değerleme 14.7 kat seviyesinde oldu.