Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, yaklaşık dokuz saat süren görüşmelerin ardından Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile basın toplantısı düzenledi.

Kerry,  toplantılar sonunda tansiyonu düşürmek ve Ukraynalılar’ın güvenliğini tekrar sağlamak üzere bazı somut adımlar üzerinde anlaşmaya vardıklarını söyledi. Bakan Kerry, "Bütün tarafların, şiddet kullanmaktan, tehdit etmekten ve provokatif eylemlerden kaçınması gerektiği konusunda anlaştık." dedi.

Görüşmelere Kerry ve Ashton'ın yanı sıra Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Deşçitsa katıldı. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Ukrayna'daki bütün yasa dışı silahlı grupların silahsızlandırılması konusunda anlaştıklarını söyledi.

Görüşmelerde üzerinde anlaşılan noktaları kamuoyuyla paylaşan Kerry, “Yasadışı olarak ele geçirilmiş bütün binaların sahiplerine iade edilmesi gerekiyor. Ukrayna şehirlerinde ve kasabalarında yasa dışı olarak işgal edilmiş sokaklar, meydanlar ve kamuya ait yerler boşaltılmalı" dedi.

Ukrayna hükümetinin bu binaları terk edenleri, protestocuları, silahlarını bırakanları affetme sözü verdiğini belirten Kerry, sadece sözlerle hareket etmek yerine tansiyonu düşürmek için atılabilecek somut adımlar bulma konusunda da anlaştıklarını kaydetti.

Ukrayna liderlerinin kendilerine, bölgelerin daha fazla otonomi talepleri ve azınlık hakları konusunda çalışma yapacaklarını belirttiklerini ifade eden Kerry, Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk'un anayasal reform sürecinin özgün, kapsamlı ve kapsayıcı olacağı taahhüdünde bulunduğunu belirtti..